Premierul Ciolacu anunță că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen și va cere despăgubiri. ”Paguba se ridică la cel puțin două procente din PIB”

Premierul Ciolacu anunță că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen și va cere despăgubiri. ”Paguba se ridică la cel puțin două procente din PIB”
scris 15 sep 2023

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat într-un interviu în publicația austriacă Der Standard că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen. El a spus că daunele produse României ”se ridică la cel puțin două procente din PIB”. El a spus pentru Der Standard că acțiunea împotriva Austriei va demara dacă Austria se opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

”Categoric, da”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat de reporter dacă România se va adresa Curții Europene de Justiției în cazul în care Austria își păstrează veto-ul, arată G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ România extinde restricțiile în spațiul aerian din zona de nord a Dobrogei, după căderea dronelor rusești CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România extinde restricțiile în spațiul aerian din zona de nord a Dobrogei, după căderea dronelor rusești

De remarcat că în decembrie 2022 președintele Klaus Iohannis a respins categoric posibilitatea ca România să dea Austria în judecată: ”Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a spus Iohannis în 14 decembrie 2022.

El a respins acuzațiile Austriei legate de migrație: ”Nu este adevărat nici ce susține Nehammer, anume că prin România are loc o migrație foarte activă”.

Premierul Ciolacu a făcut referire și la intenția Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield, un proiect prin care statele UE vor să își protejeze spațiul aviatic. ”Austria este la fel de neutră ca și Republica Moldova. Nu poți pretinde securitate la nivel european și să te aștepți ca împreună cu România și alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să privești cum se străduiește financiar România să consolideze  apărarea europeană, dar în același timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen”, a spus Ciolacu.

Inițiativa europeană Sky Shield a început cu Germania în august 2022 și include 17 țări. Scopul acesteia este de a coordona mai bine și, dacă este necesar, de a pune în comun proiectele de achiziții de apărare aeriană terestră. Țările implicate în prezent sunt: Regatul Unit, Slovacia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Belgia, Republica Cehă, Finlanda, Lituania, Țările de Jos, România, Slovenia, Estonia, Norvegia, Danemarca și Suedia.

Austria s-a opus prin veto la Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) din decembrie 2022 la cererea de aderare la Schengen formulată de România și Bulgaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
marcel ciolacu
schengen
austria