PORTRET Miliardarul cu păr rebel, tricou și prieteni celebri. Cum s-a transformat peste noapte Sam Bankman-Fried din „cavalerul alb” în deținut

PORTRET Miliardarul cu păr rebel, tricou și prieteni celebri. Cum s-a transformat peste noapte Sam Bankman-Fried din „cavalerul alb” în deținut
scris 13 dec 2022

Căderea bruscă în dizgrație și arestarea fostului director general al FTX, promițătorul și prodigiosul Sam Bankman-Fried, i-a uimit pe investitorii și entuziaștii criptomonedelor, care cândva vedeau în americanul de numai 30 de ani salvatorul acestei industrii, relatează Reuters, făcându-i un portret omului de afaceri reținut, luni, în Bahamas, la cererea Statelor Unite.

Sam Bankman-Fried, fondatorul companiei FTX, a fost arestat de autoritățile din Bahamas la cererea guvernului american, a declarat luni procurorul american Damian Williams. Mai multe agenții federale americane investighează modul în care platforma sa de tranzacționare a criptomonedelor a gestionat fondurile clienților în timp ce el era director general.

Urmărește-ne și pe Google News
Reguli noi pentru vizitele în spitale CITEȘTE ȘI Reguli noi pentru vizitele în spitale
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Sam Bankman-Fried a acumulat o avere personală de miliarde de dolari la conducerea FTX, una dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume, evaluată la începutul acestui an la 32 de miliarde de dolari, scrie News.ro.

După ce a demisionat de la conducere, Bankman-Fried a declarat că nu mai are niciun rol în cadrul companiei. Cu toate acestea, el crede că declararea falimentului FTX a fost o greșeală și a sugerat pe Twitter și în interviurile acordate ulterior presei că încă mai poate strânge lichidități pentru a-i despăgubi pe clienți, fără a preciza cum intenționează să facă acest lucru. Un expert în restructurare, John Ray, a fost numit în funcția de director general la FTX după ce Bankman-Fried a demisionat la 11 noiembrie, cu puțin timp înainte ca firma să se declare în faliment. Ray a supervizat lichidarea Enron, gigantul de tranzacționare a energiei care s-a prăbușit în urma unui scandal și a dat faliment în 2001.

SBF, REBELUL CU O CAUZĂ

Cunoscut în cercurile financiare după inițialele sale, SBF, Sam Bankman-Fried devenise o figură proeminentă și un simbol al neconvenționalului. Apărea în public cu părul vâlvoi, în tricouri și pantaloni scurți și participa la discuții cu oameni de stat celebri, precum fostul președinte american Bill Clinton, fostul premier britanic Tony Blair sau supermodelul Gisele Bundchen.

Sam Bankman-Fried a contribuit cu 5,2 milioane de dolari la campania din 2020 a președintelui Joe Biden și a devenit unul dintre cei mai mari donatori ai candidaților democrați.

"Nimeni nu spunea că este ceva în neregulă cu SBF", spune Marius Ciubotariu, cofondator al Hubble Protocol, o platformă descentralizată de împrumuturi. Prăbușirea FTX a luat piețele prin surprindere, pentru că Bankman-Fried era văzut ca un fondator priceput în afaceri, adept al încheierii unor tranzacții răsunătoare.

TABELE Statul obligă petroliștii să-și majoreze în 3 luni stocurile minime de țiței și carburanți cu peste 22%. Din februarie vor fi interzise și produsele petroliere din Rusia CITEȘTE ȘI TABELE Statul obligă petroliștii să-și majoreze în 3 luni stocurile minime de țiței și carburanți cu peste 22%. Din februarie vor fi interzise și produsele petroliere din Rusia

Fostul geniu al criptomonedelor a fost crescut în California de doi profesori de drept de la Universitatea Stanford, Joseph Bankman și Barbara Fried. A studiat fizica la Massachusetts Institute of Technology, MIT, o altă instituție americană de elită. Ulterior, a intrat în finanțe și a început să investească pe piețele financiare, iar la sfârșitul anului 2017 s-a orientat către criptomonede.

Sam Bankman-Fried și-a început cariera la Jane Street Capital, o alegere despre care a spus că a fost influențată de dorința de a face bani pentru a-și urma interesul pe care-l avea pentru altruismul efectiv, o mișcare ce îi încurajează pe oameni să acorde prioritate donațiilor către organizații caritabile.

DE LA MILIARDAR LA FALIMENTAR

Profitând de diferențele de preț ale bitcoin în Asia și Statele Unite, SBF a acumulat o avere pe care Forbes a estimat-o în urmă cu un an la 26,5 miliarde de dolari.

A înființat firma de tranzacționare de criptomonede Alameda Research în 2017 și a fondat FTX un an mai târziu. Aceasta a fost evaluată în ianuarie 2022 la 32 de miliarde de dolari.

În 2018, tânărul s-a mutat la Hong Kong. În 2021, avea 29 de ani și era "una dintre cele mai bogate personalități din Hong Kong și cea mai bogată persoană sub 30 de ani din lume", potrivit revistei Nikkei Asia.

Apoi, a mutat sediul companiei în Bahamas, o țară cu un sistem fiscal mai mult decât avantajos. "Una dintre puținele țări care au un regim de licențiere cuprinzător pentru criptomonede", a justificat el.

Reuters a relatat că, în ultimii doi ani, FTX, părinții lui Bankman-Fried și directorii FTX au cumpărat cel puțin 19 proprietăți, în valoare de aproape 121 de milioane de dolari, în Bahamas, unde FTX își are sediul.

Compania sa a încheiat parteneriate prestigioase, în special în lumea sportului. A atras un număr mare de investitori, de la compania americană BlackRock la fondul de pensii al profesorilor din provincia canadiană Ontario.

FOTO PSD îndeamnă românii \ CITEȘTE ȘI FOTO PSD îndeamnă românii "să cumpere românește" după episodul Schengen

În ultimele luni, piața criptomonedelor o luase razna, motiv pentru care averea lui Sam Bankman-Fried începuse deja să scadă înainte de căderea sa. SBF venise în ajutorul mai multor jucători aflați în dificultate, fanii numindu-l "cavalerul alb" al acestui mediu. La începutul lunii noiembrie, încă era "cea mai importantă figură din lumea criptomonedelor", potrivit prestigioasei reviste britanice The Economist.

Într-o singură zi, însă, marți, 8 noiembrie 2022, SBF și-a pierdut 94 la sută din avere.

Platforma de tranzacționare a criptomonedelor FTX s-a străduit să strângă bani pentru a evita colapsul, după ce clienții s-au grăbit să retragă 6 miliarde de dolari de pe platformă în doar 72 de ore, iar bursa rivală Binance a renunțat la un acord propus de salvare.

Criza de lichidități de la FTX a venit după ce Sam Bankman-Fried ar fi mutat în secret 10 miliarde de dolari din fondurile clienților FTX către compania sa Alameda, a relatat Reuters, citând două persoane familiarizate cu această chestiune. Cel puțin 1 miliard de dolari din fondurile clienților au dispărut, au mai spus persoanele respective.

Într-o serie de interviuri și apariții publice, Bankman-Fried și-a recunoscut eșecurile în gestionarea riscurilor, dar a încercat să se distanțeze de acuzațiile de fraudă, spunând că nu a amestecat niciodată cu bună știință fondurile clienților de la FTX cu fondurile de la propria sa firmă de tranzacționare, Alameda Research. "Nu am încercat niciodată să comit o fraudă", a declarat Bankman-Fried într-un interviu acordat la 30 noiembrie la evenimentul Dealbook organizat de "New York Times", adăugând că, personal, nu crede că are vreo răspundere penală.

"SUPRINZĂTOR ȘI ÎNFRICOȘĂTOR"

De la declararea falimentului FTX, Sam Bankman-Fried s-a distanțat de imaginea pe care și-a făcut-o prin interviurile din presă și la Capitoliu, spunându-i unui reporter de la Vox că pledoaria sa pentru un cadru de reglementare a criptomonedelor a fost "doar PR", iar discuțiile sale despre etica în cadrul industriei au fost, cel puțin parțial, doar de fațadă.

În timp ce clienții se grăbeau să retragă fonduri de la FTX în zilele dinaintea prăbușirii companiei, Sam Bankman-Fried le-a spus investitorilor că este convins că afacerea va fi salvată.

Prăbușirea FTX a făcut ca bitcoin să ajungă la minimul ultimilor doi ani, investitorii fiind îngrijorați că problemele companiei se vor răspândi și la alte firme de criptomonede.

Angajații au fost luați prin surprindere: unii au trimis scuze clienților, spunând că și pentru ei este un șoc ceea ce s-a întâmplat. Bankman-Fried însuși și-a cerut scuze de mai multe ori clienților și angajaților.

Cu toate că s-a bucurat de laude din partea celebrităților și a avut susținători de renume, Sam Bankman-Fried a mărturisit că nu a fost întotdeauna încrezător în ceea ce privește perspectivele FTX.

"Am crezut că vom eșua", declara Bankman-Fried la o conferință în iunie, cu câteva săptămâni înainte ca FTX și Alameda să se extindă și să salveze două platforme pentru criptomonede aflate în dificultate.

Povestea lui Sam Bankman-Fried spune multe despre lumea criptomonedelor. Dincolo de căderea miliardarului, aceasta arată cât de "fragili" sunt jucătorii din acest univers, notează Paul Gulberg, analist la Bloomberg. Este "foarte surprinzător și, într-un fel, înfricoșător", conchide el.

Nu de puține ori, Sam Bankman-Fried a fost comparat cu Elizabeth Holmes, o altă tânără prodigioasă care a reușit să devină miliardară în numai câțiva ani pentru ca apoi să cunoască prăbușirea bruscă, iar acum, închisoarea, fiind de curând condamnată la 11 ani. Fondatoarea start-up-ului Theranos, care promitea o tehnică revoluționară ce ar fi permis ca din câteva picături de sânge să fie făcute sute de analize, s-a împotmolit și s-a încurcat în propriile minciuni și încercări disperate de a-și salva afacerea, după ce, la fel, cucerise și convinsese lumea celebrităților și a politicienilor să investească în firma ei. Supranumită noul Steve Jobs, spre deoserbire de Sam, ea își cultivase o imagine de tânără serioasă, care muncea din greu și nu avea viață personală. La fel ca Steve Jobs, apărea în public îmbrăcată în negru, cu bluze pe gât, mereu cu ținute îngrijite și lipsite de extravaganță.

viewscnt
Afla mai multe despre
sam bankman-fried
crypto
ftx