Patronatul Tinerilor Întreprinzători recomandă Guvernului să pregătească investiții majore care să conducă la relansarea economiei

Patronatul Tinerilor Întreprinzători recomandă Guvernului să pregătească investiții majore care să conducă la relansarea economiei
scris 13 apr 2020

Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) recomandă Guvernului, printre altele, să pregătească o serie de investiții majore care să asigure venituri pentru IMM-uri și să conducă la relansarea economiei, dar și să asigure resurse financiare pentru sprijinirea mediului de afaceri pe perioada stării de urgență.

Reprezentanții PTIR recomandă de asemenea asigurarea resurselor financiare pentru sprijinirea mediului de afaceri și după perioada stării de urgență, pentru revenirea economică, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, PTIR solicită asigurarea imediată a plăților restante către operatorii economici (TVA, concedii medicale, șomaj tehnic etc.) și asigurarea plăților pentru beneficiarii programelor guvernamentale de finanțare.

Ministrul Muncii, despre reducerea salariilor demnitarilor: Direcția în care dorim să îndreptăm această reglementare este pentru solidaritate indiferent de funcția pe care o ocupi. Decizia este o chestiune de zile CITEȘTE ȘI Ministrul Muncii, despre reducerea salariilor demnitarilor: Direcția în care dorim să îndreptăm această reglementare este pentru solidaritate indiferent de funcția pe care o ocupi. Decizia este o chestiune de zile

Potrivit reprezentanților PTIR, Guvernul trebuie să asigure existența pe piața din România a echipamentelor de protecție împotriva COVID-19 la prețuri decente (măști, dezinfectanți, mănuși etc.), acestea fiind absolut necesare pentru protecția angajaților și continuarea activităților economice, precum și amânarea termenelor de depunere a declarațiilor fiscale, bilanțuri.

Pe de altă parte, recomandările pentru instituțiile publice se referă la acceptarea documentelor în format electronic, evitând astfel contactul fizic și economisind timp pentru antreprenori, precum și asigurarea suportului tehnic dedicat contribuabililor prin linie telefonică funcțională (la care să răspundă operatorii).

Pe lista de recomandări pentru instituțiile publice se adaugă comunicarea publică a modalităților de transmitere a documentelor, depunerea declarațiilor pe perioada stării de urgență, comunicarea publică a datelor și modalităților de contact pe perioada stării de urgentă, precum și amânarea termenelor de depunere a declarațiilor fiscale, bilanțuri.

În ceea ce privește instituțiile financiare, reprezentanții PTIR recomandă sprijinirea IMM-urilor, în special a propriilor clienți, prin instrumente financiare, astfel încât acestea să supraviețuiască crizei economice și să poată relua activitatea ulterior, rămânând clienți fideli pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, reprezentanții PTIR cer flexibilizarea condițiilor și criteriilor de acordare a creditelor, având în vedere că acestea pot fi garantate de stat într-un procent de 80-90%, precum și oferirea de consultanță telefonică antreprenorilor în ceea ce privește opțiunile de finanțare pe care le pot accesa.

În privința antreprenorilor, printre recomandările PTIR se numără continuarea activității economice cu asigurarea tuturor măsurilor de protecție pentru angajați (echipament de protecție, păstrarea distanței, asigurarea rezervelor de dezinfectant/săpun, asigurarea transportului domiciliu-loc de muncă), dar și identificarea unor alternative de continuare a activității, cum ar fi: lucrul de acasă, lucrul în schimburi - în măsura în care acestea sunt posibile, precum și transformarea digitală a afacerii, aceasta fiind mutată online pentru domeniile de activitate care permit acest lucru.

De asemenea, Tinerii Întreprinzători recomandă menținerea angajaților pe o perioadă cât mai mare, dacă cash-flow-ul firmei permite acest lucru.

"Dacă nu este posibilă menținerea integrală a angajaților, recomandarea este să se reducă parțial norma de lucru, fiind foarte importantă menținerea acestora pe termen lung", se menționează în comunicat.

Reprezentanții PTIR mai recomandă introducerea angajaților în șomaj tehnic, pe perioada stării de urgență, dar doar dacă nu există alternative pentru menținerea acestora activi, precum și informarea angajaților cu privire la situația firmei, aceștia resimțind un stres cu privire la incertitudinea locului de muncă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ptir
imm