Europa ar putea traversa o recesiune mai gravă decât restul lumii, însă creșterea ar urma să repornească în a doua jumătate a anului, susține vicepreședintele Băncii Centrale Europene, transmite Bloomberg.
Chiar dacă o relansare cu adevărat ar putea să aibă loc abia în 2021, primele semne de creștere ar urma să fie vizibile în trimestrul al treilea al acestui an, susține Luis de Guindos într-un interviu acordat cotidianului spaniol La Vanguardia, scrie Agerpres.
Luna trecută, BCE a lansat un program de urgență în valoare de 750 miliarde de euro destinat achiziționării de obligațiuni, ca răspuns la ceea ce ar putea fi cea mai gravă criză cu care s-a confruntat zona euro în ultimele decenii.
Luis de Guindos a apreciat că cheltuielile guvernamentale suplimentare necesare pentru a contracara impactul crizei coronavirusului "vor presupune nevoi mai mari de finanțare, cuprinse între 1.000 și 1.500 miliarde de euro, o sumă pe care nu am mai văzut-o până acum".
În pofida creșterii emisiunilor de obligațiuni, nivelul datoriilor în zona euro este unul sustenabil, a spus Luis de Guindos, adăugând că acțiunile BCE sunt destinate să evite fragmentarea în contextul în care guvernele caută să își asigure necesarul de finanțare.