Ministrul panamez al Apărării a respins ferm ideea revenirii trupelor americane pentru a "securiza" canalul inter-oceanic, așa cum a propus anterior secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, scrie AFP.
"Panama a afirmat clar prin intermediul președintelui (José Raàºl) Mulino că nu putem accepta baze militare sau situri de apărare", a declarat Frank Abrego, alături de Hegseth, în cadrul unei conferințe de presă în capitala panameză, scrie News.ro.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Secretarul Apărării, care a încheiat miercuri o vizită de două zile în această țară, care a coincis cu exerciții comune de securitate, a declarat că acestea ar putea oferi "o oportunitate de a relansa, fie că este vorba de o bază militară, o stație aeriană navală, locuri în care trupele americane pot lucra cu trupele panameze" pentru a "securiza" canalul care face legătura între Atlantic și Pacific.
În martie, NBC News, citând doi oficiali americani anonimi, raportase deja că Washingtonul "a cerut armatei americane să ia în considerare opțiuni pentru creșterea prezenței trupelor americane în Panama".
Anunțul NBC News privind consolidarea prezenței militare a provocat surprindere și neliniște în Panama, unde trupele americane nu au mai staționat de 25 de ani, cu excepția unor exerciții comune ocazionale.
Forțele armate americane au intervenit în Panama în decembrie 1989 pentru a-l răsturna pe fostul dictator Manuel Antonio Noriega, acuzat de trafic de droguri.

În 1994, Statele Unite au început procesul de retragere a bazelor lor militare, înființate pentru a proteja calea navigabilă inter-oceanică, înainte de a preda Panama gestionarea canalului la 31 decembrie 1999.
Canalul, care a fost construit de Statele Unite și inaugurat în 1914, a trecut sub control panamez în temeiul unor tratate bilaterale negociate în timpul mandatului președintelui democrat Jimmy Carter.
Dar actualul președinte Donald Trump a amenințat că îl va "lua înapoi", fără a exclude utilizarea forței, pe motiv că se află sub controlul Beijingului.
Miercuri, Hegseth a reiterat, de asemenea, cererea americană de utilizare "prioritară și liberă" a canalului de către marina SUA.
Ministrul canalului, José Ramon Icaza, a vorbit despre crearea unui "mecanism care să permită navelor de război și navelor auxiliare să beneficieze de un sistem de compensare pentru serviciile lor", care să compenseze costul utilizării canalului, fără însă a o face "gratuită" din principiu.