OSIM va implementa, până în 2017, un sistem modern de comunicare care va cuprinde refacerea bazelor de date

OSIM va implementa, până în 2017, un sistem modern de comunicare care va cuprinde refacerea bazelor de date
scris 29 feb 2016

Implementarea unui sistem modern de comunicare, inclusiv cu consilierii în proprietate industrială, este un proiect prioritar, care va cuprinde refacerea totală a bazelor de date, a declarat, luni, directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), Andrei Ioan Alexandru, la o conferință de specialitate.

"Undeva la începutul anului 2017 vom avea un sistem nou. OSIM-ul are, din păcate, o bază de date foarte veche, nu a fost îmbunătățită în ultimii ani și de aceea există o serie de probleme legate de comunicarea cu consilierii în proprietate industrială. Am fost de curând în Republica Moldova unde am văzut o bază de date foarte bine pusă la punct, care ar reduce multe dintre problemele de comunicare și nevoia de informație sesizate de Camera Națională a Consilierilor în Proprietate Industrială din România. Este foarte complicat în acest moment să se verifice stadiul unui dosar depus", a spus Alexandru.

Urmărește-ne și pe Google News

Camera Națională a Consilierilor în Proprietate Industrială din România (CNCPIR) a organizat, luni, o conferință extraordinară având ca principale teme amendarea Legilor brevetelor de invenție și a mărcilor, precum și a Ordinului 33/2015 care duce la o comunicare anevoioasă cu reprezentanții OSIM.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Uber, după primul an în România: O mașină ajunge la comandă în 4 minute și jumătate CITEȘTE ȘI Uber, după primul an în România: O mașină ajunge la comandă în 4 minute și jumătate

"Consilierii sunt principalii clienți ai OSIM. Am făcut un calcul din rapoartele Oficiului. A rezultat că, în anii 2013 și 2014, sumele plătite de consilieri la OSIM au fost de cel puțin 400 de miliarde de euro, reprezentând taxe oficiale conform legislației. În aceste condiții, noi avem obligația față de clienții noștri, români și străini, să le asigurăm cele mai bune condiții, în principal legate de scurtarea termenului de finalizare a dosarului. Noi primim la cameră nemulțumirile clienților, le centralizăm și am venit cu propuneri concrete către OSIM", a precizat președintele CNCPIR, Raluca Vasilescu.

CNCPIR reunește, în prezent, peste 270 de membri, dintre care cei mai mulți își desfășoară activitatea în București.

"În anul 2015, am reușit reducerea și eliminarea stocurilor de dosare opozabile. În prezent, suntem în poziția de a elibera mărcile simple la patru luni și la șase luni mărcile cu opoziție. S-a reușit fluidizarea sistemului de examinare a mărcilor. Termenul de examinare a dosarelor de mărci este unul normal dacă ne raportăm și la celelalte țări europene. Pe partea de brevete europene, termenul s-a redus la 2-3 luni, așa cum este procedura în toate statele UE", a spus Andrei Ioan Alexandru.

Conform directorului OSIM, proporția românilor, celor care vin direct la sediu pentru a avea protecție prin marcă înregistrată, este din ce în ce mai mare. OSIM a înființat în acest sens, un departament special care acordă consultanță.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
osim
andrei ioan alexandru