Omul de afaceri Nelu Iordache, condamnat la șase ani și trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac-Arad

Omul de afaceri Nelu Iordache, condamnat la șase ani și trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac-Arad
scris 22 dec 2017

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat, vineri, de magistrații Tribunalului București, la șase ani și trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac - Arad, în care s-a înregistrat un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei în dauna CNADNR, a unei bănci și a unei firme de construcții din Spania.

Magistrații Tribunalului București au amânat până acum de mai multe pronunțarea unei decizii în acest dosar, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Vineri, magistrații au dispus o condamnare de șase ani și trei luni de închisoare pentru omul de afaceri.

Judecătorii Tribunalului București au schimbat încadrarea juridică la mai multe dintre faptele pentru care este judecat Nelu Iordache și au dispus sesizarea Curții Constituționale cu privire la mai multe excepții de neconstituționalitate ridicate de către acesta pe durata procesului.

EXCLUSIV În pofida pozițiilor Curții de Conturi și Guvernului, deputații au decis că beneficiarii primelor de stat pentru locuințe nu trebuie să justifice utilizarea după stagiul de cotizare minim de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV În pofida pozițiilor Curții de Conturi și Guvernului, deputații au decis că beneficiarii primelor de stat pentru locuințe nu trebuie să justifice utilizarea după stagiul de cotizare minim de 5 ani

De asemenea, instanța a decis achitarea lui Nelu Iordache pentru înșelăciune, în raport cu partea civilă Elevolution Engenharia SA fosta Monteadriano Engenharia E Construcao SA și pentru spălare de bani.

Instanța a decis condamnarea lui Nelu Iordache la 3 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene în formă continuată [61 de acte materiale], la  an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de utilizare cu rea-credință a creditului societății în formă continuată [3 acte materiale], la pedeapsa închisorii în cuantum de 3 ani și 3 luni pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare în formă continuată [136 de acte materiale], la pedeapsa închisorii în cuantum de un an pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată [20 acte materiale de instigare și 7 de autorat] și la un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată [15 acte materiale de instigare și 20 de autorat].

De asemenea, a mai fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune [parte civilă Banca Comercială Română SA].

”Contopește cele șase pedepse principale privative de libertate arătate mai sus și aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 ani și 3 luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, stabilind astfel o pedeapsă principală rezultantă de 6 ani și 3 luni închisoare”, se mai arată în sentință.

Instanța a scăzut din pedeapsa rezultantă perioada reținerii, a arestării preventive și a arestului la domiciliu din data de 1.12.2012 pînă la 25.8.2014, inclusiv.

EXCLUSIV Cu atenția captată de justiție, puterea scutește 100 de companii de stat de obligația managementului profesionist CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cu atenția captată de justiție, puterea scutește 100 de companii de stat de obligația managementului profesionist

În plus, judecătorii au stabilit că Nelu Iordache trebuie să plătească 11.379.218,73 lei cu titlu de daune materiale către BCR și au menținut sechestrul asupra bunurilor și terenurilor care-i aparțin inculpatului, terenuri în valoare de 7.873.486 lei.

Magistrații au mai dispus confiscarea sumei de 79.624.828 lei de la Nelu Iordache și l-au obligat la plata sumei de 215.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat.

Decizia poate fi atacată cu apel în termen de zece zile.

În aprilie 2013, Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani și înșelăciune.

Iordache a fost acuzat de schimbarea destinației fondurilor europene, în formă continuată (61 de acte materiale).

EXCLUSIV VIDEO Partidele și-au propus oamenii în conducerea Curții de Conturi: un fost ministru, un fost șef al ANAF și un fost primar de sector al Capitalei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Partidele și-au propus oamenii în conducerea Curții de Conturi: un fost ministru, un fost șef al ANAF și un fost primar de sector al Capitalei

Potrivit DNA, Iordache a folosit suma de 31.519.960 de lei încasată de la CNADNR SA "pentru achitarea unor datorii restante ale societății Romstrade SRL, pentru a susține societățile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum și în scop personal, după retragerea unor sume în numerar", se arată într-un comunicat al procurorilor.

De exemplu, Iordache ar fi folosit acești bani pentru achizitia de terenuri în localitatea Adunații Copăceni, după ce și-a obligat o parte dintre angajați să semneze mai multe facturi false. "A platit taxe carte funciară și impozit aferente achiziționării unui teren în comuna Adunații Copăceni, precum și pentru materiale, lucrări și servicii de consultanță și transport necesare proiectului de construcție a unui complex în comuna Adunații Copăceni",  mai arată procurorii.
În 1 noiembrie 2016, Nelu Iordache a fost trimis în judecată alături de Cristian Mihai Buciu, fost director al Direcției operaționale din Compania Națională Poștă Română și Gheorghe Răcaru, la data faptelor administrator ai companiei Blue Air, pentru păgubirea companiei naționale cu aproape șapte milioane de euro.

Într-un alt dosar, Nelu Iordache este judecat, din mai 2014, pentru fapte de corupție privind lucrări de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, în cadrul unui contract finanțat de Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova.

În acest caz, omul de afaceri este acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave. Alături de Nelu Iordache sunt judecați firma Romstrade și mai mulți responsabili de la DRDP Craiova.

viewscnt
Afla mai multe despre
iordache
inchisoare