Omul de afaceri israelian Beny Steinmetz a fost reținut din nou în Grecia în baza unui mandat emis în România, unde e condamnat definitiv la închisoare. El a mai fost reținut și apoi eliberat în Grecia și Cipru

Omul de afaceri israelian Beny Steinmetz a fost reținut din nou în Grecia în baza unui mandat emis în România, unde e condamnat definitiv la închisoare. El a mai fost reținut și apoi eliberat în Grecia și Cipru
scris 14 oct 2024

Magnatul israelian al mineritului Beny Steinmetz, condamnat definitiv la închisoare în România în 2020, a fost reținut în Grecia în baza unui mandat de arestare emis de România, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Steinmetz, condamnat în dosarul retrocedării fermei Băneasa, a mai fost reținut și apoi eliberat în Grecia și Cipru în ultimii doi ani.

Ultima aventură judiciară a avut-o în Cipru, dar a scăpat de arest în septembrie 2023. Steinmetz fusese arestat pe aeroportul din Larnaca, din cauza unui mandat european de arestare (MEA) emis de autoritățile române, arată G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
CFA România: Economia va continua să decelereze anul viitor, existând chiar un risc de recesiune CITEȘTE ȘI CFA România: Economia va continua să decelereze anul viitor, existând chiar un risc de recesiune

De asemenea, el este implicat într-o altă bătălie juridică în Elveția, unde a fost găsit vinovat de corupție într-un caz privind permisele de explorare a unor zăcăminte de minereu de fier din Guineea.

În decembrie 2021, el fusese reținut într-o manieră similară și în Grecia, dar a fost eliberat de autoritățile elene pe cauțiune.

Steinmetz și dosarul Black Cube din România

Miliardarul israelian a fost bănuit, potrivit unor surse judiciare, că fi fost în spatele operațiunii de spionaj a fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, din primăvara anului 2016. Împotriva sa n-a fost însă formulată nicio acuzație oficială și nu are calitate de suspect în dosarul Black Cube.

Chiar dacă nu este dovedit oficial că ar fi fost în spatele operațiunii de spionaj derulate de Black Cube în primăvara lui 2016 împotriva fostei șefe DNA, în decembrie 2015, Steinmetz a fost inculpat în alt dosar de către DNA-ul condus de Laura Codruța Kovesi.

E vorba de dosarul Ferma Băneasa de la DNA Brașov. Alături de Steinmetz, au fost inculpați Shimon Shevez, fost director de cabinet al premierului Yitzhak Rabin, Moshe Agavi, reprezentantul din România al lui Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein, miliardarul român Remus Truică, pretinsul prinț Paul al României și directorul EVZ, Dan Andronic.

Pe 17 decembrie 2020, Benyamin Steinmetz și fostul consultant politic Tal Silberstein au fost condamnați definitiv la câte 5 ani de detenție pentru constituire de grup infracțional organizat în dosarul Ferma Băneasa de la Înalta Curte de Casație și justiție. Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de detenție efectivă, iar Paul al României, la 3 ani și jumătate cu executare, dar a fugit din țară și a fost dat, de asemenea, în urmărire internațională.

Prejudiciul din dosar se ridică la peste 145 de milioane de euro, peste 135 de milioane de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa și aproape 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.

VIDEO Primarul Daniel Băluță anunță că au început lucrările de refacere a Planșeului Unirii, deși acum o săptămână susținea că renunță la proiect CITEȘTE ȘI VIDEO Primarul Daniel Băluță anunță că au început lucrările de refacere a Planșeului Unirii, deși acum o săptămână susținea că renunță la proiect

Cine e Benyamin Steinmetz. A fost considerat cel mai bogat cetățean evreu și unul dintre cei mai bogați oameni din lume. A fost locul 178 mondial, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari. A fost unul dintre investitorii în proiectul minier de la Roșia Montana.

Tal Silberstein si Dan Andronic au fost consultanți politici al premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi ai PDL și ai președintelui României, Traian Băsescu.

În august 2017, Steinmetz și Silberstein au fost arestați în Israel pentru fraudă și spălare de bani în legătură cu presupuse ilegalități comise în România, potrivit unei declarații în fața Curții din Rishon Letzion a anchetatorului Avshalom Ahrak, citate de cotidianul Haaretz.

În noiembrie 2018, fostul președinte Traian Băsescu a fost audiat ca martor la DNA în cadrul unei comisii rogatorii cu Israelul în dosarul în care oamenii de afaceri Beny Steinmetz și Tal Silberstein au fost arestați în 2017.

În ianuarie 2021, Steinmetz a fost condamnat în Elveția la 5 ani de detenție pentru corupție, însă decizia nu este definitivă. De notat că, la începutul anului, miliardarul s-a prezentat la procesul de la Geneva, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, deși era condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în România, iar autoritățile române emiseseră deja un mandat internațional de arestare pe numele lui.

viewscnt
Afla mai multe despre
beny steinmetz
grecia