Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat că, datorită imunizării puternice actuale și a severității mai scăzute a variantei Omicron, continentul se află într-o situație de „încetare a focului”, care ar putea conduce la sfârșitul pandemiei de COVID-19, relatează AFP.
Odată cu sfârșitul iernii, „această perioadă de protecție mai ridicată trebuie privită ca o 'încetare a focului' care ne-ar putea aduce o pace durabilă”, a declarat Hans Kluge în cadrul unei conferințe de presă online, scrie Agerpres.
Această situație poate continua doar dacă imunitatea este menținută prin continuarea campaniilor de vaccinare și monitorizarea noilor variante, a spus el, îndemnând autoritățile sanitare să protejeze populațiile cele mai vulnerabile.
În cele 53 de state membre ale regiunii OMS Europa, dintre care unele sunt situate în Asia Centrală, numărul contaminărilor a crescut odată cu apariția variantei Omicron care a devenit dominantă.
Aproape 12 milioane de noi cazuri au fost înregistrate săptămâna trecută, conform datelor OMS, cel mai mare număr de la debutul pandemiei, în urmă cu doi ani.
Declarațiile lui Hans Kluge vin în contextul în care tot mai multe țări europene au anunțat eliminarea restricțiilor sau renunțarea la marea majoritate a lor.
OMS Europa, mai optimistă decât Tedros Adhanom
Afirmațiile lui Kluge par mai optimiste decât tonul general al OMS vizavi de pandemie.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertiza în urmă cu doar două zile că este prematur ca țările să revendice victoria în fața COVID-19 sau să renunțe la încercările lor de a opri transmiterea virusului.
„Este prematur ca orice țară să se predea sau să declare victorie”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă, preocupat de creșterea numărului de decese în majoritatea regiunilor lumii.
„Mai multă transmitere înseamnă mai multe decese”, a afirmat dr. Tedros. Peste 90 de milioane de noi infecții cu coronavirusul au fost depistate de la descoperirea variantei Omicron în urmă cu doar 10 săptămâni.
„Suntem îngrijorați de faptul că în unele țări s-a instalat o ipoteză conform căreia, din cauza vaccinurilor și a transmisibilității ridicate a Omicron și a severității sale mai scăzute, prevenirea transmiterii nu ar mai fi posibilă. Nimic din toate acestea nu ar putea fi mai departe de adevăr”, a explicat directorul OMS.
Tedros a subliniat din nou că „acest virus este periculos”, un mesaj pe care nu a încetat să-l repete de la apariția variantei Omicron.