O regiune cu populație redusă din sudul Italiei, Molise, oferă nou-veniților 700 de euro pe lună, timp de trei ani (25.200 de euro), dacă se mută într-unul din satele sale, relatează publicația Guardian.
Există însă și câteva condiții: satul trebuie să aibă sub 2.000 de locuitori, iar nou-venitul trebuie să înființeze o afacere, scrie News.ro.
”Dacă am fi oferit finanțare, ar fi fost încă un gest de caritate. Am dorit să facem mai mult; am dorit ca oamenii să investească aici. Pot deschide orice tip de activitate: o brutărie, o papetărie, u
28 noiembrie - Profit Financial.forum
n restaurant, orice. Este o modalitate de a readuce la viață în orașele noastre și de a crește populația”, a declarat președintele regiunii Molise, Donato Toma.
Acesta a mai anunțat că fiecare oraș cu mai puțin de 2.000 de locuitori va primi 10.000 de euro pentru dezvoltarea infrastructurii și promovarea activităților culturale.
”Nu este vorba doar despre dezvoltarea populației. Oamenii au nevoie și de infrastructură și de un motiv pentru a sta, în caz contrar ne vom întoarce acolo unde eram acum câțiva ani”, a spus Toma.
Potrivit Institutului Național de Statistică din Italia (Istat), Molise, cu o populație de 305.000 de locuitori, se află printre regiunile care au pierdut numeroși locuitori în ultimii ani – peste 9.000 de persoane au plecat începând din 2014.
În 2018, peste 2.800 de locuitori au murit ori s-au mutat în altă regiune, cu aproape 1.000 mai mulți comparativ cu anul anterior. Nicio singură naștere nu a fost înregistrată în nouă din orașele sale.
Pentru prima oară în ultimii 90 de ani, numărul cetățenilor italieni care trăiesc în Italia a scăzut la aproximativ 55 de milioane, potrivit Istat. Astfel, în perioada 2014-2018, numărul cetățenilor italieni care locuiesc în Italia a scăzut cu 677.000. În spatele acestui declin se află doi factori: scăderea numărului de nașteri, care se află la un minim istoric de la reunificarea Italiei, și o creștere a migrației tinerilor în alte țări europene, în căutarea de locuri de muncă. Aproape 157.000 de persoane au plecat din țară în 2018, arată datele Istat.
Italia este singura economie majoră din Europa unde este așteptată o scădere a populației în următorii cinci ani, potrivit Națiunilor Unite. Italia se află pe locul al doilea în această privință, după Japonia, ca țara cu cel mai mare număr de vârstnici, cu 168,7 de persoane cu vârste de peste 65 de ani pentru fiecare 100 de persoane tinere.
Pentru a încerca să își readucă la viață orașele, mai mulți primari, cum ar fi cel din Sutera, din provincia siciliană Caltanissetta, au deschis ușile caselor vacante penru solicitanții de azil care au traversat mediterana din Libia.
Alte orașe, cum este Sambuca, care sunt hotărâte să facă orice pentru a supraviețui, au adoptat o strategie care a devenit o modă în sud: vânzarea sau oferirea gratuită a caselor abandonate oricui dorește să se mute acolo. Prețul simbolic al unei case este de numai 1 euro.