O amânare a Brexitului va avea ”un cost economic și politic”, avertizează Bruxellesul

O amânare a Brexitului va avea ”un cost economic și politic”, avertizează Bruxellesul
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mar 2019

O amânare a Brexitului va avea ”un cost economic și politic” a avertizat Bruxellesul, în timp ce premierul britanic Theresa May se pregătește să trimită o scrisoare Uniunii Europene (UE) prin care care cere amânarea datei divorțului, relatează AFP.

Recunoscând că impsul în Parlamentul britanic în vederea ratificării acordului său privind ieșirea din UE a devenit o ”criză”, un purtător de cuvânt al Theresei May a anunțat că șefa Guvernului conservator ”îi va scrie lui Donald Tusk, președintele Consiliului European (...) pe tema unei prelungiri a Articolului 50” al Tratatului de la Lisabona, în virtutea căruia s-a stabilit 29 martie ca dată a Brexitului, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

O schimbare a datei este necesar să fie aprobată de către cele două Camere ale Parlamentului britanic, a adăugat el, fără să precizeze durata amânării cerute UE.

Profitul și afacerile companiilor românești, afectate de lipsa de angajați. Sunt recrutate persoane nespecializate, alți angajatori apelează la navetiști CITEȘTE ȘI Profitul și afacerile companiilor românești, afectate de lipsa de angajați. Sunt recrutate persoane nespecializate, alți angajatori apelează la navetiști

Negociatorul-șef UE al Brexitului Michel Barnier consideră că ”o amânare este o prelungire a incertitudinii, ea are un cost politic și economic”. ”Motivul, obiectivul acestei prelungiri (...) va condiționa durata” unei amânări, a declarat el marți, în fața presei, după o reuniune, la Bruxelles, cu reprezentanți ai Celor 27.

Cu nouă zile înaintea datei ieșirii din UE și la trei ani după referendumul din iunie 2016 prin care s-a decis Brexitul, țara și Parlamentul rămân la fel de împărțite cu privire la formele pe care ar trebui să le ia divorțul - o ruptură clară și o ieșire fără acord în ceea ce-i privește pe ”Brexiter”-i sau un acord al retragerii și relații strânse.

”CRIZĂ”

Theresa May voia să încerce să obțină ratificarea acordului retragerii, pe care l-a negociat laborios cu Bruxellesul, înaintea summitului european de joi și vineri, pentru a le cere Celor 27 o amânare limitată a Brexitului care să permită implementarea tehnică a acordului. Însă strategia sa a fost sabotată de lovitura-fulger neașteptată a președintelui camerei Comunelor, ”speaker”-ul John Bercow.

Acesta din urmă a decis luni că un text nu poate fi supus neschimnbat aprobării deputaților a doua oară în cadrul aceleiași sesiuni parlamentare, după ce a doua versiune a acordului retragerii a fost respinsă cu o largă majoritate săptămâna trecută.

El a provocat furia Executivului. ”Traversăm o criză constituțională majoră”, a apreciat Robert Buckland, un consilier juridic al Guvermului.

Presa conservatoare l-a pus la stâlpul infamiei pe Bercow, un conservator care, în opinia sa, își face o plăcere răutăcioasă din a pune bețe în roate Guvernului. ”Act de sabotaj”, a denunțat Daily Mail, "Distrugător al Brexitului”, a titrat Daily Express, "Bercow, du-te dracului”, a îndrăznit Sun.

”Guvernul trebuia să îndeplinească Brexitul... acum nu o mai face”, titrează miercuri The Daily Telegraph, iar Financial Times (FT) notează că ”Bruxellesul adoptă o atitudine dură în privința amânării Brexitului”, în timp ce membrii Guvernului May sunt ”împărțiți”.

Într-un material publicat de Daily Telegraph, Donald Trump Jr., fiul mai mare al președintelui american, critică tactica adoptată de May în vederea Brexitului.

”Doamna May a ignorat sfatul tatălui meu și până la urmă un proces care ar fi durat doar câteva luni a devenit un impas care durează de un an, iar poporul britanic a fost abandonat sieși”.

În iulie 2018, președintele Donald Trump a criticat în mod deschis strategia lui May și a deplâns faptul că ea nu a ales să-i asculte sfaturile.

Trump și-a reiterat criticile la 14 martie. ”Sunt surprins să văd cât de rău stau lucrurile”, a declarat el. ”Sincer, cred că s-ar fi putut negocia altfel”.

”ALTERNATIVĂ CREDIBILĂ”

Europenii, la rândul lor, dau semne de nerăbdare. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Margaritis Schinas, a îndemnat Londra ”să hotărască următoarele etape” și să ”informeze” UE în acest sens ”rapid”.

Parisul a avertizat că o amânare nu este ”nici evidentă, nici automată” și a cerut Londrei o ”alternativă credibilă, în următoarele zile sau următoarele ore”, potrivit președinției franceze.

Însă cancelarul german Angela Merkel a dat asigurări că vrea ”să se batăpână la sfârșit, înainte de data-limită de 29 martie”, pentru a evita un Brexit fără acord, un scenariu deosebit de temut de mediile economice.

Ministrul Brexitului Stephen Barclay a apreciat că votul asupra acordului, care să pună capăt celor 46 de apartenență la blocul european, ar putea să aibă loc săptămâna viitoare. ”Realitatea este că cel mai bun mijloc ca Brexitul să fie realizat este susținerea planului premierului”, a pledat el la BBC.

”Oamenii vor să mergem înainte. este foarte clar. Toată lumea ar trebui să se concentreze pentru a găsi un mijloc de a părăsi (UE) cu un acord”, a declarat, la rândul său, un purtător de cuvânt al lui May.

Premierul răspunde miercuri, în Parlament, întrebărilor aleșilor.

”Speaker”-ul britanic a avertizat însă că el nu va accepta un text care să nu fie ”fundamental diferit”, sugerând că modificări ar urma să rezulte în urma unor noi discuții cu liderii europeni.

Bruxellesul, însă, nu vrea să renegocieze și reiterează că propunerea de pe masă este ”cea mai bună și singura disponibilă”.

Cu toate acestea, potrivit unor experți în drept constituțional, dacă UE acceptă o amânare, acest lucru ar putea constitui schimbarea reclamată de către Bercow.

Înaintea deciziei "speaker"-ului, au început să apară îndoieli cu privire la organizarea unui nou vot, săptămâna aceasta, din cauza incapacității lui May de a-i uni în jurul acordului său - respins de o majoritate zdrobitoare la 15 ianuarie și la 12 martie - pe deputații cei mai euroceptici.

Fostul premier Tony Blair a apreciat într-un interviu acordat BBC, citat de agenția Press Association (PA) că, în cazul unei amânări a Brexitului, termenul ieșirii ar urma să fie de nouă până la 12 luni.

În perioada următoare, ”«no deal»-ul nu este provocarea noastră”, a declarat Blair.

”Provocarea este (...) să avem un plan care să permită Parlamentului să ajungă la o opinie definitivă asupra chestiunii centrale a Brexitului «soft» sau «dur»”, a subliniat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
theresa may