Nou mecanism de indexare pentru beneficiile sociale, care să fie plătite pe carduri speciale

Nou mecanism de indexare pentru beneficiile sociale, care să fie plătite pe carduri speciale
scris 23 ian 2021

Guvernul ia în calcul un alt mecanism de indexare pentru beneficiile de asistență socială, care să fie achitate prin carduri preplătite, indică un document ministerial consultat de Profit.ro.

Ministerul Muncii a derulat, în perioada august 2019 - octombrie 2020, un proiect finanțat de Comisia Europeană, prin intermediul Direcției Generale pentru Sprijinirea Reformelor Structurale (DG REFORM), și intitulat ”Sprijin pentru dezvoltarea unui mecanism de indexare și pentru pilotarea unei noi metode de plată pentru beneficiile de asistență socială în România”.

Urmărește-ne și pe Google News
ANAF: Accesează una dintre facilitățile fiscale și nu vei fi executat silit!. Scrisori trimise firmelor și persoanelor cu datorii, pentru a le prezenta instrumentele de eșalonare la plată CITEȘTE ȘI ANAF: Accesează una dintre facilitățile fiscale și nu vei fi executat silit!. Scrisori trimise firmelor și persoanelor cu datorii, pentru a le prezenta instrumentele de eșalonare la plată

Potrivit documentului citat, proiectul a avut următoarele obiective: 

- definirea unui nou mecanism de indexare a beneficiilor de asistențâ socială pentru Romănia

și 

- identificarea unei noi metode de plată pentru beneficiile de asistență socială prin analizarea posibilității introducerii cardului preplătit.

Guvernul anunță câți bani va da pe oră medicilor care vaccinează: Este cea mai mare provocare a României! CITEȘTE ȘI Guvernul anunță câți bani va da pe oră medicilor care vaccinează: Este cea mai mare provocare a României!

În cadrul primului obiectiv, au fost analizate și identificate ”metodele/mecanisrnete de indexare a beneficiilor de asistență socială, ținând cont de cele mai bune practici de la nivelul UE”.

”Scopul identificării unor noi metode de indexare a nivetului beneficiilor de asistență socială în România este acela de îmbunătățire a țintirii celor mai sărace persoane, prin asigurarea unui nivel adecvat al beneficiilor de asistență socială acordate în prezent de Ministerul Muncii”, arată documentul menționat. 

În acest mod, potrivit sursei citate, noul mecanism de indexare urmează ”să îmbunătățească eficacitatea beneficiilor de asistență socială” și să conducă la ”revizuirea beneficiilor într-o manieră previzibiIă”.
Încrederea în economia României dă semne de revenire după 2 luni de scădere, dar rămâne sub nivelul din octombrie CITEȘTE ȘI Încrederea în economia României dă semne de revenire după 2 luni de scădere, dar rămâne sub nivelul din octombrie

Documentul face referire și la posibilitatea majorării indicatorului social de referință (ISR), creștere prevăzută într-un proiect adoptat de Parlament în toamna anului trecut. Conform proiectului, indicatorul social de referință (ISR) - luat în calcul pentru toate formele de asistență socială și nemajorat din 2008 - urma să crească de la 500 lei la 1.200 lei, repectiv cu 140% față de valoarea actuală.

În documentul, Ministerul Muncii apreciază că ”majorarea ISR, implicit a beneficiilor de asistență socială menționate, poate conduce la creșterea calității vieții beneficiarilor”.

La finele anului trecut, însă, președintele Iohannis s-a opus majorării indicelui social de referință și a retrimis proiectul spre reexaminare Parlamentului, subliniind că majorarea implică cheltuieli bugetare semnificative și poate conduce chiar la un derapaj fiscal.

viewscnt
Afla mai multe despre
asistenta
social
beneficii
indexare
plata
card
preplatit
isr
majorare