Un prim proiect de dronă la care lucrează institute specializate din România este cel de ”dronă românească pentru agricultură”. Totodată, compania românească Carfil, o subsidiară a Romarm, companie cu capital de stat, va dezvolta cu compania americană Periscope Aviation un centru regional de pregătirea a operatorilor pentru drone, transmite ministrul Economiei, Radu Oprea.
În prezent, peste 13 instituții lucrează la proiectul dronei pentru agricultură, iar asociațiile fermierilor sunt implicate în acest proiect.
”Peste 13 instituții - vorbesc despre Politehnica din București, vorbesc despre Universitatea de Științe Agricole și foarte mulți care pot contribui la un concept de dronă românească pentru agricultură”, a spus ministrul Oprea.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Salariul minim european, reglementat în România. Procedura de calcul prevăzută în Codul Muncii pentru salariul minim va ține cont de ”nivelul orientativ” de 50% din salariul mediuEl a aminitit totodată că reprezentanții Carfil și Periscope Aviation au semnat la Black Sea Defense & Aerospace Exhibition (BSDA 2024) un acord de cooperare pentru producerea unei drone românești, iar recent Carfil, în colaborare cu un partener francez, va dezvolta și un centru de pregătire a operatorilor de drone
Centrul va asigura pregtăire aât pentru drone civile, cât și pentru cele militare.
Compania parteneră franceză va asigura software-ul necsar de pregătire și simulatoarele de pregătire a operatorilor.
”Sunt într-un progres evident de a face acest centru regional de pregătire a operatorilor pentru drone în România”, a mai spus ministrul.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul extinde schema de ajutor de stat prin care IMM-urile primesc ajutor la plata dobânziiProfit.ro a relatat că ministerele Economiei, Apărării și Cercetării colaborează în vederea fabricării unei drone românești în industria de apărare.