Democrata Nancy Pelosi a fost aleasă joi președintă a Camerei Reprezentanților, în urma alegerilor de la jumătate de mandat din noiembrie 2018 - o revenire istorică la conducerea celei de a treia cele mai importante instituții politice americane, relatează AFP.
Reprezentanta din San Francisco, în vârstă de 78 de ani, devine astfel prima opozantă a locatarului Casei Albe, pe care l-a înfruntat în multe rânduri, și revine la tribuna "Speakerului" pe care a ocupat-o deja din 2007 în 2010 - pe atunci prima femeie din Istoria americană care ocupa acest post crucial, scrie News.ro.
Pelosi, care este membră a Camerei Reprezentanților fără întrerupere din 1987, a obținut 220 de voturi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Candidatul republican Kevin McCarthy a obținut 192 de voturi.
Revenirea în acest post o plasează pe Nancy Pelosi în prima linie la conducerea opoziției față de președintele american Donald Trump, al cărui Partid Republican și-a consolidat controlul asupra Senatului, însă a pierdut majoritatea în cameră în alegerile din noiembrie.
În următorii doi ani, democrații dețin în Camera Reprezentanților 235 de mandate, iar republicanii 199.
Cel de-al 435-lea mandat - al statului North Carolina - este vizat, în continuare, de recursuri postelectorale.
Noua majoritate democrată în Camera inferioară a Parlamentului american poate să efectueze anchete în profunzime cu privire la administrația Trump și va încerca să obțină publicarea ultimelor declarații fiscale ale miliardarului republican, un magnat în domeniul imobiliar.
O parte a reprezentanților democrați au sugerat că anchete și o supraveghere a administrației federale ar putea să conducă la o procedură de destituire a lui Donald Trump, în funcție de concluziile anchetei ruse a procurorului special Robert Mueller - care a început în primăvara lui 2017 - cu privire la un amestec rus în alegerile prezidențiale americane din 2016.
Însă ”prima” prioritate a noului Congres este să scoată Statele Unite din impasul bugetar care a condus la 22 decembrie la închiderea și paralizia parțială a administrației federale.