Lucian Bode l-a primit pe ministrul austriac de interne Gerhard Karner, el afirmând că această vizită dezgheață relațiile bilaterale dintre România și Austria, relații care s-au răcit la sfârșitul anului trecut. Ministrul de Interne a precizat că pe agendă se află subiectul deblocării aderării la Schengen. Ministrul de Interne austriac Gerhard Karner a declarat, întrebat dacă susține aderarea Românie la spațiul Schengen la următorul Consiliu JAI, că nu poate oferi o dată fixă.
”Vizita de astăzi este o continuare firească a activităților desfășurate de către structurile MAI din România și din Austria, structuri care s-au întâlnit la nivel tehnic, pe parcursul acestui an. Vizita de astăzi este, dacă vreți, o abordare pragmatică a temelor de interes pentru țările noastre. Văzând abordarea din presă cu privire la această vizită, aș confirma că această vizită dezgheață relațiile bilaterale dintre România și Austria, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, relații care s-au răcit, după cum bine știți, la sfârșitul anului trecut”, a spus ministrul de Interne, citat de News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a arătat că ”agenda de astăzi, pe lângă temele de interes pentru ministerele noastre, de cooperare bilaterală, cuprinde evident subiectul deblocării procesului de aderare a României la spațiul Schengen”.
”La finalul acestei zile, acțiunile pe care le vom desfășura spre să contribuie la atingerea acestui obiectiv de țară al României, aderarea la spațiul Schengen. Vom avea o întâlnire bilaterală în care vom discuta toate aceste aspecte, vom semna trei acorduri astăzi, între ministerele noastre, vom face o vizită la sediul Poliției de Frontieră Română, la centrul operațional de comandă iar la finalul acestor activități vom prezenta concluziile”, a mai spus ministrul Bode.
Ministrul austriac de interne Gerhard Karner, care s-a opus admiterii României în spațiul Schengen, a venit miercuri la București și are programate discuții cu omologul său român Lucian Bode, conform presei din Austria, preocuparea oficialului de la Viena fiind legată în primul rând de traficul de persoane și de abuzurile în materie de politică de azil.
Acesta este și motivul pentru care la București, vizita este considerată mai degrabă un semnal de relansare a dialogului bilateral, fără rezultate sau anunțuri spectaculoase legate de subiectul Schengen.