Mark Rutte, în "pole position" pentru a fi următorul șef al NATO. Ce țări mai au reticențe în privința lui

Mark Rutte, în "pole position" pentru a fi următorul șef al NATO. Ce țări mai au reticențe în privința lui
scris 22 feb 2024

Premierul olandez Mark Rutte și-a asigurat sprijinul a două treimi din țările membre NATO pentru a conduce alianța militară începând din cursul acestui an, au declarat pentru POLITICO doi oficiali de rang înalt din Alianța Nord-Atlantică.

"După runde foarte intense de discuții între aliați, am ajuns acum în punctul în care peste 20 de țări NATO sunt pregătite să îl susțină pe premierul Rutte ca viitor secretar general", a declarat un oficial NATO sub acoperirea anonimatului.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou CITEȘTE ȘI DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou

Mark Rutte, care își face campanie pentru acest post din noiembrie, este singurul nume propus de cele 31 de guverne membre ale alianței, au precizat oficialii.

Conform regulilor NATO, secretarul general trebuie să fie decis "prin consens", ceea ce înseamnă că Rutte trebuie să obțină sprijinul tuturor țărilor rămase, scrie News.ro.

Oficialul NATO a declarat că discuțiile "nu sunt încheiate", dar a adăugat: "Există un impuls tot mai mare în spatele candidaturii sale".

Presiunea este în creștere asupra membrilor NATO pentru a-l aproba pe Rutte înainte de summitul de la Washington din iulie. El l-ar înlocui pe Jens Stoltenberg, care a condus NATO din 2014.

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat săptămâna trecută că aliații ar trebui să aibă ca obiectiv "finalizarea procesului de selecție probabil în primul trimestru al acestui an calendaristic".

Un alt oficial NATO de rang înalt a confirmat numărul de țări care mai trebuie să îl susțină pe Rutte, spunând că sunt în jur de 10 care încă se abțin de la un vot pozitiv. "Vom continua să le ascultăm îndoielile și preocupările", a declarat primul oficial. "Și încurajăm misiunea olandeză la NATO să răspundă la aceste întrebări", a adăugat oficialul.

Aceste țări încă au rețineri în a-i acorda sprijinul lui Rutte din diverse motive.

Volvo Cars schimbă numele modelelor electrice și hibride CITEȘTE ȘI Volvo Cars schimbă numele modelelor electrice și hibride

Turcia, de pildă, a cerut ca Rutte să nu favorizeze țările UE în cadrul alianței, potrivit Bloomberg. Ungaria, între timp, are neînțelegeri de lungă durată cu Rutte din cauza criticilor sale dure la adresa regresului democratic al țării. Rămâne neclar, de asemenea, dacă țările baltice îl susțin pe Rutte, având în vedere insistența lor asupra unui sprijin politic mai mare pentru o cale mai rapidă oferită Ucrainei de a adera la NATO.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas și-a exprimat și ea interesul pentru funcția de conducere a NATO în timpul unui eveniment găzduit de POLITICO în noiembrie. Dar oficialii NATO spun că ea nu este în competiție, deoarece nu și-a declarat oficial candidatura. Același lucru este valabil și pentru ministrul leton de externe, Krišjānis Kariņš, care a făcut un mini-turneu mediatic anul trecut pentru a testa apele, scrie POLITICO.

viewscnt
Afla mai multe despre
mark rutte
nato