România și-a depus candidatura pentru următorul val de extindere al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), alături de Bulgaria și Croația, din Europa, și de Argentina, Brazilia și Peru, din America Latină. Într-un document oficial, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, arată că a primit asigurări că țara noastră este unanim caracterizată drept cel mai bine pregătit dintre candidații europeni.
De ce este important: OCDE a fost înființată în 1948 pentru a administra ajutorul americano-canadian din cadrul Planul Marshall de reconstrucție a Europei după cel de-al doilea război mondial. În anii '50 organizația a contribuit la formarea comunității economice europene, iar membrii inițiali ai organizație au fost statele europene fondatoare ale OCDE plus SUA, Canad și Japonia. În prezent organizația are 36 de state membre, care sunt caracterizate ca economii cu venituri mari și considerate țări dezvoltate.
OCDE încă nu a luat o decizie cu privire la următorul val de extindere, dar este de așteptat să ia o decizie în viitorul apropiat.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noua schemă de ajutor de stat: Vor primi subvenție firmele care investesc o sumă minimă în stații de încărcare electrice. Autoritățile promit ajutor pentru 1.000 de firmeUn document oficial al Ministerului Afacerilor Externe, semnat chiar de către ministrul Teodor Meleșcanu, arată că, potrivit semnalelor primite pe canale diplomatice, România are un dosar de candidatură solid, care îndeplinește criteriile de evaluare adoptate cu prilejul Conferinței Ministeriale OCDE din 2017, iar candidatura țării noastre întrunește aprecierea statelor membre și a Secretariatului OCDE.
”În acest context, rezultă că există premise favorabile pentru nominalizarea României printre primii candidați care urmează să primească invitația de deschidere a negocieriior de aderare la OCDE cu ocazia proximului val de lărgire a organizației. De asemenea, din datele disponibile la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, în prezent nu există state membre OCDE care s-ar opune candidaturii noastre”, arată sursa citată.
Ultima mențiune are legătură cu faptul că, în septembrie 2017, Ungaria anunțase oficial că nu susține aderarea României și Croației la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). În cazul României motivul era închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgul Mureș, iar în cazul Croației motivul era faptul că Zagrebul emisese un mandat de arestare pe numele directorului general al MOL, Zsolt Hernadi, acuzat că i-a dat mită în valoare de 10 milioane de euro fostului premier croat Ivo Sanader, în 2008-2009.
Ulterior, MAE român a anunțat că a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului cu privire la sprijinirea de către Ungaria a candidaturii țării noastre pentru aderarea la OCDE.
CITEȘTE ȘI Ion Țiriac acuză Ministerul Transporturilor că îi afectează proiecte prin calea ferată care va lega Gara de Nord de Aeroportul Internațional ”Henri Coandă”. Linia - anunțată însă de mult timpAcum, șeful diplomației române susține că, pe lângă faptul că nicio țară membră nu s-ar opune candidaturii României, țara noastră este și cea mai bine pregătită dintre candidații europeni.
”Menționez că în discuțiile cu toți actorii relevanți ai procesului decizional privind extinderea OCDE, ni s-a transmis cu claritate că incertitudinile cu privire la finalizarea acestui proces nu se datorează candidaturii României (citez: ”România a făcut tot ce a depins de ea”, țara noastră fiind unanim caracterizată drept cel mai bine pregătit dintre aspiranții europeni), ci întârzierii identiftcării soluției de compromis care să permită inițierea noului val de extindere”, susține Teodor Meleșcanu în documentul citat.
Ministrul arată, însă, că finalizarea dezbaterilor actuale din cadrul Consiliului OCDE pe tema extinderii este însă dificil de anticipat, pe fondul existenței unor opinii diferite între membrii organizației cu privire la procesul. Mai mult, complexitatea dezbaterilor este alimentată și de ”conjunctura dificilă a relațiilor comerciale internaționale, marcate de disensiuni între principalii actori economici globali (inclusiv pe tema atașamentului la valorile multilateralismului), ale căror efecte se reflectă și la nivelul organizațiilor internaționale”.
CITEȘTE ȘI VIDEO Bădălău, recital: Suntem singurii producători de gaze din UE. Și eu i-aș da gaze ieftine lui Ioan Niculae. M-am întâlnit cu cei de la Exxon, nu sunt supărați pe Guvern, știu să facă baniRomânia participă în cadrul structurilor de lucru ale OCDE în calitate de asociat (10), participant (12) sau invitat (28), având cea mai mare rată de participare la structurile OCDE pentru un stat ne-membru al organizației. România a aderat totodată la 35 de instrumente juridice ale OCDE, inclusiv declarații sau recomandări.