Lucian Bode a fost audiat ca martor în dosarul Hidroelectrica

Lucian Bode a fost audiat ca martor în dosarul Hidroelectrica
scris 15 mar 2021

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost audiat luni, la Curtea de Apel București, în dosarul Hidroelectrica în care este judecată Elena Udrea, precizând că a dat declarație ca martor într-o dublă calitate, membru în Biroul Politic al PDL și ministru al Economiei, precizând că justiția trebuie să se înfăptuiască.

“Am dat astăzi o declarație în calitate de martor într-o dublă calitate pe care o aveam atunci, în 2012, și anume eram membru în Biroul Politic Național al PDL și în perioada februarie – aprilie 2012 am fost ministrul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri. În 2017 am avut această calitate de martor în procesul de urmărire penală, am dat și atunci o declarație la DNA, mi-am menținut această declarație în fața instanței, justiția trebuie să se înfăptuiască”, a declarat Bode, jurnaliștilor, la ieșirea din sala de judecată, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice

El a explicat situația existentă în acel moment.

“Fondul Monetar Internațional avea încheiat cu Guvernul României un acord. Printre obligațiile asumate de către România era și aceea de reziliere, renegociere a contractelor bilaterale de vânzare a energiei electrice. Am preluat mandatul de ministru al Economiei în perioada în care acest proces de reziliere-renegociere era în derulare, eu în perioada în care am fost ministru, am spus și în fața instanței că îmi amintesc că echipele de negociere de la Hidroelectrica aveau printre altele obligația să urmărească 1 reducerea perioadei de valabilitate a acestor contracte, 2, reducerea cantității de energie electrică livrată, 3, creșterea tarifelor la care se vindea energia electrică și 4 introducerea unei clauze de hidraulicitate scăzută, ce înseamnă asta, când era seceta Hidroelectrica să nu fie obligată să vândă energie în cantitatea contractată. Aceastea sunt chestiunile de care am vorbit foarte mult în 2012. Din păcate misiunea FMI era în derulare când Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu a fost demis prin moțiune de cenzură în 27 aprilie 2012”, a mai afirmat Lucian Bode.

El a precizat că a urmărit interesul statului român.

În acest dosar, Elena Udrea și Dan Andronic au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în 20 decembrie 2017, pentru trafic de influență și spălarea banilor, respectiv mărturie mincinoasă, Elena Udrea fiind acuzată că a cerut cinci milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu pentru ca în schimb să intervină pentru menținerea contractului între Hidrolectrica și firma acestuia.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2011, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută omul de afaceri Bogdan Buzăianu, prin intermediari, de a primi suma de cinci milioane de dolari pentru a interveni pe lângă factori de decizie din Ministerul Economiei și din SC Hidroelectrica SA, pentru menținerea în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată) a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu Hidroelectrica.

Din suma promisă, Elena Udrea a primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro. Creanța reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații, spun procurorii DNA.

Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media (n.r. - Evenimentul Zilei), Elena Udrea a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe.

În ceea ce îl privește pe Dan Andronic, procurorii spun că la audieri acesta a făcut afirmații mincinoase. De exemplu, el ar fi afirmat că nu a avut cunoștință că Elena Udrea este beneficiara reală a creanței care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părți sociale și să se implice în politica editorială a unui cotidian deținut de această societate; că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoștința că publicației îi „merge bine” și  că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informațiilor obținute.

Omul de afaceri Radu Budeanu a semnat iulie 2020 un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA în dosarul Hidroelectrica. Budeanu este acuzat de complicitate la trafic de influență, el recunoscând că i-a transmis lui Udrea solciitarea lui Buzăianu, iar printr-un intermediar i-a predat acesteia suma de 3. 800.000 de euro dată de Buzăianu.

viewscnt
Afla mai multe despre
lucian bode
hidroelectrica