Liberalii vor să interzică, printr-un nou proiect legislativ, instituțiilor publice să mai solicite persoanelor fizice sau firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituții ale statului. Un proiect similar, intitulat chiar ”Lege anti-birocrație”, a fost însă inițiat încă din 2017, în calitate de senator, de actualul premier Florin Cîțu, dar, după ce a fost respinsă în Senat, inițiativa zace, din 2018, în Camera Deputaților.
De ce este important: În 2016, Guvernul a decis ca fiecare instituție publică și organ de specialitate al administrației publice centrale să elimine cerința de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformității cu originalul de către funcționarul competent.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum, parlamentarii PNL au inițiat un proiect legislativ prin care duc mai departe această măsură, prevăzând că: ”Se interzice instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale”.
”În România, zilnic, se pierd ore întregi alergând pe la instituții, făcând copii de buletin, arătând certificate de naștere în original sau certificate de urbanism. Acest demers vine în sprijinul cetățenilor și, totodată, este un nou impuls pentru reforma și modernizarea administrației publice”, arată aleșii liberali.
Aceleași bune intenții au stat, în 2017, la baza proiectului inițiat de actualul prim-ministru Florin Cîțu, care susținea atunci ”dezvoltarea unei culturi de colaborare interinstituțională inclusiv prin stimularea conectării bazelor de date cu informații și documente necesare în procesul de furnizare a unui serviciu public”.
Proiectul premierului prevede, de asemenea, că: ”Este interzis ca o instituție sau autoritate publică să solicite, persoanelor fizice sau juridice beneficiare ale serviciilor publice, date sau informații existente în sistemul public”.
Florin Cîțu ar fi dorit ca astfel de prevederi să intre în vigoare chiar de la finele anului 2018, dar proiectul său a fost respins de Senat în aprilie 2018 și de atunci zace în Camera Deputaților, fără măcar a-i fi întocmit raport pentru vot, deși liberalii se află acum într-o coaliție care deține majoritatea parlamentară.
CITEȘTE ȘI Un polițist îi scrie ministrului că uniforma este ”total depășită”: Am petrecut jumătate din program cu pantalonii rupți între picioare și nu numai!Atunci când a respins proiectul, fosta majoritate a invocat obiecțiile Consiliului Legislativ, care a avizat negativ inițiativa, considerând că ” instituie regul insuficient conturate, deoarece, pentru reglementarea domeniului debirocratizării, exigențele normative menționate nu pot fi îndeplinite doar printr-un singur articol structurat în patru alineate”.
În plus, Consiliul Legislativ a considerat că ” normele propuse nu sunt suficiente pentru scopul propus, nu pot fi aplicate în practică și nici nu sunt corelate cu ansamblul legislației în materie”.
CITEȘTE ȘI Proiectul privind acordarea de zi libere pentru vaccinare a căzut în Senat, nefiind susținut de liberaliRămâne de văzut dacă ajunși la guvernare, liberalii vor și implementa astfel de măsuri, având în vedere că o situație similară privind proiecte inițiate de aceștia există în privința reducerii numărului de membri în consiliile de administrație ale companiilor publice.
Între timp, nu doar că nu a apărut niciun proiect guvernamental pentru limitarea membrilor în consilii, dimpotrivă, deși a promis reducerea sinecurilor politice, Guvernul a majorat numărul membrilor CA al CNAS.