Legea care prevede facilități pentru trecerea graniței de către lucrători frontalieri, promulgată de Iohannis

Legea care prevede facilități pentru trecerea graniței de către lucrători frontalieri, promulgată de Iohannis
scris 25 sep 2020

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri Legea privind unele măsuri de trecere a frontierei de stat a României și de facilitare a trecerii frontierei de către lucrătorii frontalieri, transmite Administrația Prezidențială. Actul normativ prevede o serie de facilități la trecerea graniței de către lucrătorii frontalieri, precum și deschiderea unor puncte internaționale de trecere a frontierei cu țara noastră.

„În punctele de trecere rutiere unde infrastructura o permite, Ministerul Afacerilor Interne deschide benzi speciale de trecere dedicate lucrătorilor frontalieri și membrilor familiei acestuia care posedă legitimația de lucrător frontalier”, arată actul normativ promulgat de șeful statului, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Șeful Fed: Fără ajutor fiscal, ar putea crește creditele ipotecare neachitate și evacuările CITEȘTE ȘI Șeful Fed: Fără ajutor fiscal, ar putea crește creditele ipotecare neachitate și evacuările

De asemenea, „Ministerul Afacerilor Interne va realiza infrastructura necesară și va asigura personalul de specialitate pentru deschiderea unor noi puncte internaționale de trecere a frontierei”.

Legea definește și termenul de lucrător frontalier care este persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: lucrează pe teritoriul altui stat decât cel de rezidență; revine periodic, zilnic sau cel puțin săptămânal, în statul de rezidență.

„Structurile serviciilor publice comunitare de pașapoarte, județene sau al municipiului București, eliberează, la cerere, legitimația de lucrător frontalier, denumită în continuare legitimație”, mai arată legea promulgată.

De asemenea, la cerere va fi anexată și dovada contractului de muncă valabil încheiat.

Pot solicita eliberarea legitimației și membrii familiei lucrătorului frontalier, respectiv persoanele care locuiesc împreună cu acesta.

„Valabilitatea legitimației lucrătorului frontalier și/sau a membrilor familiei acestuia este egală cu cea a contractului de muncă, dar nu mai mult de cinci ani”.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii Guvernul, la propunerea MAI, adoptă, prin hotărâre, normele metodologice de aplicare a acestui act normativ.

Pe 2 septembrie, Camera Deputaților a adoptat decizional proiectul de lege inițiat de mai mult parlamentari PSD, PMP, UDMR, Pro România și minorități și în aceeași zi legea a fost trimisă la promulgare.

viewscnt
Afla mai multe despre
iohannis
muncitori