Justiția sud-coreeană obligă gigantul japonez Nippon Steel&Sumitomo Metal să plătească despăgubiri cu privire la muncă forțată în al Doilea Război Mondial

Justiția sud-coreeană obligă gigantul japonez Nippon Steel&Sumitomo Metal să plătească despăgubiri cu privire la muncă forțată în al Doilea Război Mondial
scris 30 oct 2018

Curtea Supremă sud-coreeană, cea mai înaltă jurisdicție din țară, a dispus marți ca gigantul japonez al oțelului să despăgubească muncitori cu forța în al Doilea Război Mondial, o hotărâre care ar urma să tensioneze și mai mult relațiile între cei doi vecini, relatează AFP.

Hotărârea Curții constituie probabil ultimul act al unui maraton judiciar de 21 de ani, lansat de patru sud-coreeni - dintre care numai unul mai este în viață - împotriva Nippon Steel & Sumitomo Metal (NSSM), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Ei acuză întreprinderea că i-a obligat să muncească în oțelăriile sale în perioada 1941-1943.

Angela Merkel anunță că se va retrage din viața politică CITEȘTE ȘI Angela Merkel anunță că se va retrage din viața politică

Cea mai înaltă jurisdicție a confirmat o hotărâre pronunțată în prima instanță, care dispunea ca fiecărei victime să i se plătească despăgubiri în valoare de 100 de milioane de woni (77.000 de euro).

Singurul peten în viață, Lee Chun-sik, în prezent nonagenar, a asistat la ședință așezat într-un fotoliu cu rotile, vizibil emoționat.

”Sunt doar atât de trist că sunt singurul rămas”, a declarat el presei, cu lacrimi în ochi.

Inițial, doi sud-coreeni au sesizat justiția japoneză, cerând despăgubiri și achitarea salariilor neplătite în oțelării deținute de predecesorul Nippon Steel.

Cererile le-au fost respinse de tribunale japoneze, care au apreciat că dreptul lor de a se adresa justiției a fost abolit printr-un tratat din 1965. Ei au sesizat, atunci, justiția sud-coreeană, în 2005, împreună cu alți doi sud-coreeni.

În 2012, Curtea Supremă stabilea că întreprinderea japoneză este vinovată de faptele care i se reproșau.

Hotărârea de marți a fost pronunțată în urma unui ultim apel al NSSM împoriva sumei despăgubirii.

Niciun alt apel nu mai este posibil în justiția sud-coreeană.

Potrivit unor date sud-coreene, aproximativ 780.000 de sud-coreeni au fost obligați să muncească în timpul ocupației japoneze - date care nu includ femeile obligate să inte în bordeluri ale armatei.

viewscnt
Afla mai multe despre
nippon steel&sumitomo metal
al doilea razboi mondial
despagubiri