Italia a înăsprit miercuri restricțiile impuse persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva Covid-19, limitându-le accesul la o serie de servicii și făcând vaccinarea obligatorie pentru categorii mai largi de lucrători în sectorul public.
Potrivit măsurilor care vor intra în vigoare pe 6 decembrie, persoanele nevaccinate nu vor putea să intre în cinematografe, restaurante și la evenimente sportive, a anunțat guvernul premierului Mario Draghi, transmite Reuters.
Măsurile au fost luate în condițiile în care majoritatea țărilor europen sporesc restricțiile pentru a ține sub control un nou val al epidemiei, scrie News.ro.
Noile reguli, anunțate după o ședință de cabinet, extind și vaccinarea obligatorie, deja în vigoare pentru lucrătorii din domeniul sănătății, la întreg personalul școlilor, polițiști și militari, începând cu 15 decembrie.
Măsurile înăspresc cerințele pentru Green Pass, un certificat care a permis accesul vaccinaților la diverse activități și servicii de agrement, pentru a exclude persoanele care au un test negativ în ultimele 48 de ore, dar nu sunt vaccinate pentru Covid-19.
Cei mai mulți dintre acești pași erau așteptați pe scară largă în urma comentariilor miniștrilor din ultimele zile, dar, într-o mișcare surprinzătoare, guvernul a decis să facă Green Pass-ul obligatoriu pentru utilizarea transportului public urban.
Acest lucru va fi dificil de aplicat, având în vedere aglomerația din autobuze și metrouri la orele de vârf.
CITEȘTE ȘI După o ședință în noapte, Orange își schimbă CEO-ul, condamnat la închisoare cu suspendare. I-a acceptat demisia și îi caută un înlocuitorPentru accesul la transportul public, Green Pass-ul va fi disponibil pentru cei cu test negativ, nu doar pentru cei vaccinați, a spus guvernul.
Durata Green Pass va fi redusă de la un an la nouă luni, se arată în comunicatul guvernului.
Numărul de infecții zilnice în Italia se ridică la aproximativ 10.000 în prezent, cu aproximativ 80 de decese pe zi. Aceasta se compară cu aproximativ 20.000 de cazuri în aceeași perioadă a anului trecut, când au fost raportate sute de decese în fiecare zi.