Cartea de identitatea electronică, pregătită să fie introdusă din vară, cum a anunțat Profit.ro, vine la pachet cu o serie de beneficii și nu este obligatorie, însă doar cu actualul document cetățenii nu vor mai putea călători în afara granițelor țării, fiind nevoie alături și de pașaport, a afirmat președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea
"Când vorbim despre identitatea electronică, în ultima perioadă s-au speculat foarte multe informații mai mult sau mai puțin adevărate în zona publică. Ce e important e că această carte electronică de identitate va putea oferi cetățeanului român posibilitatea de a interacționa în format digital cu instituțiile publice și asta alături de alte două proiecte pe care Autoritatea pentru Digitalizarea României le implementează. E vorba despre nodul eIDAS care va permite comunicarea datelor dintre instituțiile guvernamentale din România împreună cu toate celelalte instituții de la nivel european. Practic, identitatea noastră va putea circula în toată Uniunea Europeană și identitatea celorlalți cetățeni europeni va putea fi recunoscută de instituțiile publice din România", a subliniat Oprea, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Practic, cartea de identitate simplă nu va mai putea fi folosită doar ea ca document de călătorie în interiorul Uniunii Europene. De asemenea, cartea de identitate electronică nu este obligatorie. Cu toate acestea, pentru a putea călători în Uniunea Europeană, cetățenii României care optează în continuare pentru o carte de identitate simplă vor fi obligați să prezinte și pașaportul alături de aceasta.
Cărțile de identitate electronice elimină, astfel, barierele birocratice în identificarea persoanelor la nivelul întregii Uniuni Europene și contribuie la îmbunătățirea accesului la servicii pentru cetățenii europeni.
Precizări în acest sens sunt prezentate AICI din partea instituției și de Hotnews.
Președintele instituției a adăugat că procesul de identificare electronică va fi completat de platforma software centralizată PSCID, prin care, cu o logare unică, fiecare cetățean din România poate naviga în orice platformă electronică.
"(...) ca și completare a acestui proces de identificare electronică a cetățeanului român, Autoritatea pentru Digitalizarea României are, în acest moment, în implementare proiectul PSCID, platforma software centralizată de identitate digitală care va acționa ca poartă unică de intrare în toate platformele de e-Guvernare din România. Mai simplu: așa cum în momentul de față ne logăm cu Facebook și Gmail într-o platformă privată, ne vom putea loga cu această identitate electronică o singură dată și vom putea naviga nestingheriți în orice platformă electronică. Cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, și cetățeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăți de plastic cu care se vor putea identifica în fața instituțiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara granițelor țării", a explicat șeful ADR.
În viziunea oficialului, România se află în topul mondial în ceea ce privește viteza la Internet.
CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București"Ziua de astăzi este despre companiile private din zona telecom care au reușit să performeze și să ducă România într-un punct cu care noi ne mândrim în lume. România e în top la nivel mondial atunci când vorbim de viteza internetului. Ziua de astăzi este despre Serviciul de Telecomunicații Speciale care, încă din 1992, veghează asupra respectării principiului democratic în România și asupra siguranței noastre. E vorba despre componenta de comunicații care a plecat spre Ministerul Cercetării și care, de-a lungul timpului, a reușit să ducă informația de la instituțiile de presă, de la Societatea Română de Radiodifuziune, de la Televiziunea Română direct către cetățean și să-l mențină foarte bine informat", a menționat Octavian Oprea.
Conform datelor ADR, proiectul privind crearea Platformei Software Centralizată pentru Identificare Digitală - PSCID este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020, Axa Prioritară 2 - Tehnologia Informației și Comunicației (TIC) pentru o economie digitală competitivă.
CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 99,94 milioane de lei, din care circa 84,3 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă din FEDR, prin POC, valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național de 13,649 milioane de lei și cofinanțare eligibilă din partea ADR de aproape două milioane de lei.
Perioada de implementare este 1 septembrie 2020 - 31 august 2023.
Reprezentanți ai instituțiilor publice (Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării, ANCOM, ADR, STS) și actori relevanți din mediul privat (Ericsson, Huawei, Orange România, Digi România, Telekom România, Vodafone România) participă, joi, la ediția cu numărul 25 a conferinței Ziua Comunicațiilor, organizată în sistem hibrid. AGERPRES/(A - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)