Încrederea în economia zonei euro a scăzut la cel mai redus din octombrie 2016

Încrederea în economia zonei euro a scăzut la cel mai redus din octombrie 2016
scris 5 iun 2018

Încrederea investitorilor în economia zonei euro a scăzut în iunie pentru a cincea lună consecutiv, la cel mai redus nivel din octombrie 2016, din cauza îngrijorării provocate de guvernul anti-sistem care a venit la putere în Italia și conflictul comercial cu Statele Unite, transmite Reuters.

Indicele Sentix pentru zona euro a scăzut la 9,3, de la 19,2 în luna mai, în timp ce analiștii intervievați de Reuters anticipau un declin la 18,4, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Scăderea a fost provocată de evaluarea mai slabă dată de investitori condițiilor actuale și așteptărilor mai scăzute referitoare la economie, care au coborât la cel mai scăzut nivel din august 2012.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Penurii de hrană, combustibil și medicamente în Marea Britanie, într-un scenariu pesimist al unui Brexit fără acord CITEȘTE ȘI Penurii de hrană, combustibil și medicamente în Marea Britanie, într-un scenariu pesimist al unui Brexit fără acord

”Noul guvern din Italia provoacă o mare îngrijorare legată de zona euro, în rândul investitorilor”, a scris într-o notă Manfred Huebner, director general la Sentix.

Vineri, o coaliție guvernamentală formată din două partide, considerată în general ca ostilă euro, a venit la putere în Italia, calmând piețele îngrijorate de perspectiva organizării unor noi alegeri care s-ar fi putut transforma într-un referendum referitor la apartenența la zona euro a țării.

Dar investitorii au rămas îngrijorați pentru că reprezentanții coaliției promit majorarea cheltuielilor, reducerea taxelor și contestarea regulilor fiscale ale UE, ceea ce ar putea duce la creșterea datoriilor Italiei.

Indicele Sentix pentru Germania a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, din cauza factorilor negativi cu care se confruntă economia,  provocați de tarifele americane pentru importurile de oțel și aluminiu din UE, care au intrat în vigoare la 1 iunie.

UE a făcut primul pas pentru a reclama SUA la Organizația Mondială a Comerțului, contestând legalitatea noilor tarife și justificarea acestora prin considerente de securitate națională.

Autoritățile de la Bruxelles au depus o listă de opt pagini la OMC, care include bunurile pentru care va aplica măsuri de reacție.

Sentix a efectuat cercetarea în rândul a 920 de investitori, în perioada 31 mai-2 iunie, după intrarea în vigoare a tarifelor americane.

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
economie