Teodorovici va discuta cu administratorii de pensii despre Pilonul II: este posibilă o modificare a comisioanelor

Teodorovici va discuta cu administratorii de pensii despre Pilonul II:  este posibilă o modificare a comisioanelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iun 2018

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că va avea discuții cu administratorii celor șapte fonduri de pensii, care vor fi parte a concluziilor unei analize finale ce va fi prezentată în vara acestui an privind Pilonul II de pensii.

El a susținut din nou luni, la dezbaterile moțiunii simple depuse de PNL împotriva sa, că nu se pune problema naționalizării Pilonului II de pensii și nu va pune niciodată în balanță deficitul bugetar cu veniturile românilor, indiferent dacă este vorba despre salarii sau pensii. În opinia ministrului, este firesc să existe o analiză după aproximativ 10 ani de funcționare a PilonuluIi II de pensii și va ieși public în perioada iunie - iulie pentru a prezenta rezultatele.

Urmărește-ne și pe Google News

"Referitor la problematica Pilonului II, atât de discutată și disputată în ultima perioadă, doresc să fac doar două precizări. În primul rând, nu se pune problema unei naționalizări. Eu am spus că este firesc să existe o analiză după aproximativ 10 ani de funcționare a acestui mecanism și că vom ieși public în perioada iunie - iulie pentru a prezenta românilor rezultatele acesteia. Prin urmare, orice speculație nu face decât să creeze suspiciuni neîntemeiate, dovedind diletantismul și reaua credință a celor care răspândesc astfel de idei. În al doilea rând, ca cetățean al României, ca membru al unui partid de stânga, și nu în ultimul rând sau poate tocmai din acest motiv, ca ministru de Finanțe într-un guvern PSD,  nu voi pune niciodată în balanță deficitul bugetar cu veniturile românilor, fie că vorbim de salarii sau de pensii. Niciodată!", a susținut Teodorovici.

El a spus, după dezbaterile din plen, că în luna iunie cu siguranță vor fi discuții cu administratorii celor șapte fonduri de pensii și că speră ca până atunci aceștia "să se oprească din declarațiile pe care le fac nejustificat".

FOTO Noi reguli: Bijuteriile sau obiectele din metale prețioase nu vor mai putea fi comercializate fără a fi marcate CITEȘTE ȘI FOTO Noi reguli: Bijuteriile sau obiectele din metale prețioase nu vor mai putea fi comercializate fără a fi marcate

"Nu plecăm de la ideea de desființa ceva, de a suspenda transferul pe Pilonul II. Am spus că este o posibilă variantă ca atunci când lucrurile sunt foarte clare și oamenii pot, de ce să nu opteze (…)? Prima opțiune este să facem o analiză foarte clară. În luna iunie, cu siguranță vom discuta cu cele șapte fonduri de pensii, timp în care speranța mea este să se oprească din declarațiile pe care le fac nejustificat. (...) Trebuie să administreze, nu să facă aprecieri vizavi de sau să anunțe nu știu ce firmă de avocatură. Sunt declarații tipice. Am spus că iunie - iulie (n.r.  - va avea loc analiza), nu s-a schimbat", a declarat ministrul Finanțelor.

Teodorovici a explicat că există un cost de adimistrare cuprins între 1,5  și 1,6 miliarde de lei pe care românii îl plătesc pentru Pilonul II de pensii și alte fonduri de pensii private: “Avem, pe de o parte, 1,5  - 1,6 miliarde de lei costul pe care românii îl plătesc pentru acestea și alte fonduri de pensii private la care se adaugă și costul de dobândă. (...) La nivelul Guvernului, cu Ministerul Muncii și nu numai, se va purta o discuție cu ceilalți actori, stăm, discutăm și fără niciun fel de alte elemente vom stabili care e cea mai bună abordare pe viitor”.

De asemenea, el a spus că este posibil să fie modificate aceste comisioane: "Da, e un subiect - comisioanele de astăzi de un miliard și jumătate de lei la 10 ani de zile o sumă destul de importantă - o sumă la care se adaugă și costurile de finanțare, de împrumut, costurile cu dobânda la titlurile de stat pe care fondurile de pensii le plasează la stat".

Soarta Pilonului II de pensie a revenit în discuție recent, după ce a fost anunțat programul legislativ al Guvernului. Potrivit acestui program legislativ, Guvernul ar intenționa să adopte până la finele acestei sesiuni parlamentare, un proiect de lege prin care să suspende contribuțiile la Pilonul II de pensii, administrat privat, și să instituie o nouă modalitate de calcul al acestei contribuții. Ar fi vorba de o contribuție în sumă fixă, plătită de angajat și angajator, și care nu va mai fi raportată la veniturile câștigate.

Ulterior, aceste intenții au fost negate, parțial sau integral de Guvern și liderii partiderlor din coaliția de guvernare. Liderul PSD,Liviu Dragnea, a susținut că nu există niciun fel de decizie adoptată în Guvern, partid sau coaliție, care să cuprindă desființarea Pilonului II sau înlocuirea contribuțiilor, dar a arătat că plata ar putea fi suspendată pentru o perioadă de timp, în funcție de analizele Guvernului.

EXCLUSIV FOTO Tinerii din programul Start Up Nation, ironizați în documente oficiale de ministerul creat să îi sprijine: \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Tinerii din programul Start Up Nation, ironizați în documente oficiale de ministerul creat să îi sprijine: "Un fleac, v-am ciuruit pe toți!"

Pensia de tip Pilon II este o pensie administrată privat, alimentată din contribuția pe care angajatul o plătește lunar pentru Pilonul I (pensia de stat). Statul colectează lunar contribuțiile la bugetul de asigurări sociale, iar o parte a cestei contribuții, pentru fiecare asigurat, o redirecționează în contul acestuia la Pilonul II. La finalul lunii februarie 2018, fondurile de pensii de Pilon II au ajuns la un număr total de participanți de aproape 7,1 milioane de români, în timp ce activele nete aflate în administrare au fost de 41,7 miliarde lei (8,94 miliarde euro).

Activele nete sunt compuse din contribuțiile brute virate, în valoare de 34,5 miliarde lei, dar și din câștigurile nete din investiții (acestea sunt nete de toate comisioanele percepute și orice alte costuri administrative), în valoare de circa 7,2 miliarde lei (peste 1,5 miliarde euro). De la lansarea sistemului privat de pensii și până la sfârșitul lunii februarie 2018, randamentul mediu anual al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii a fost de 8,8%, calculat conform standardelor internaționale – adică un total cumulat de 128,3% pentru întreaga perioadă mai 2008 – februarie 2018.

În prezent, cele două comisioane de administrare aplicate pe la Pilonul II din România (2,5% din fiecare contribuție și 0,6% din activul net pe an – valori maxime prevăzute de lege) se translatează într-un comision de sub 1% aplicat la activul net. Fondurile de pensii de Pilon II investesc 92% din activele nete pe piețele financiare din România. Alocarea pe clase de active este de 70% în titluri de stat și obligațiuni, 20% în acțiuni listate și 10% în alte instrumente. Această structură investițională reprezintă un profil de risc conservator pentru fondurile de pensii de Pilon II.

viewscnt
Afla mai multe despre
pilonul
teodorovici