Guvernul lasă companiile din apărare să folosească banii mai mult pentru investiții decât pentru plata datoriilor: contextul regional geopolitic impune măsuri urgente!

Guvernul lasă companiile din apărare să folosească banii mai mult pentru investiții decât pentru plata datoriilor: contextul regional geopolitic impune măsuri urgente!
scris 9 feb 2017

Companile de stat din industria de apărare sunt lăsate de Guvern să folosească pentru investiții în retehnologizare 60% din fondurile obținute în urma vânzării de active, în condițiile în care, în prezent, sumele astfel obținute sunt folosite integral pentru stingerea datoriilor. Argumentul Guvernului: contextul regional geopolitic actual care impune măsuri urgente.

Aceasta reprezintă o nouă măsură de sprijin pentru industria de apărare, după ce, la finalul lunii iulie, Guvernul a decis ca datoriile către buget ale companiilor din industria de apărare, de peste 415 milioane de lei,  să fie amânate la plată până în 2020, când estimează că aceste societăți se vor redresa.

Urmărește-ne și pe Google News

Măsura este propusă în condițiile în care industria de apărare include în special companii de stat neperformante și dotate cu tehnologie depășită, iar reprezentanții Ministerului Economiei susțin că statul, în calitate de proprietar, nu are bani pentru investiții.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La jumătatea lunii iulie, Profit.ro a anunțat că firmele din industria de apărare sunt în pericol de insolvență deși în urmă cu 2 ani li s-au șters datorii istorice de peste un miliard de lei. Pericolul apare deoarece Guvernul nu a găsit în acest interval soluții de redresare financiară.

De asemenea, în toamna anului 2015, Profit.ro a anunțat că Guvernul a scos bani din buget pentru industria de apărare, în regim de urgență, invocând riscurile generate de tensiunile din apropierea României. Banii erau prezentați ca urmând să fie virați firmelor din industria de apărare pentru începerea unui program de modernizare a liniilor de producție de armament, muniție, material de război și reamenajare a poligoanelor de trageri, cu argumentul că este nevoie de măsuri urgente pentru protejarea securității statului.

Rusia cataloghează România drept o ”amenințare clară” CITEȘTE ȘI Rusia cataloghează România drept o ”amenințare clară”

Aceasta după ce, în 2014, Executivul a șters datoriile bugetare istorice, în cuantum de 1,1 miliarde lei, pentru 15 companii din industria de apărare. Companiile beneficiare au fost  Tohan Zărneșt, Carfil, Metrom, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanica Plopeni, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanica Moreni, Arsenal-Reșița, Uzina Mecanică București, Electromecanica Ploiești, Uzina de Produse Speciale Dragomirești, Pirochim Victoria și ale Fabricii de Pulberi Făgăraș.

''Contextul regional geopolitic actual impune adoptarea unor măsuri urgente astfel încât industria națională de apărare să poată realiza produse militare sensibile și strategice care să satisfacă necesitățile de înzestrare ale instituțiilor din cadrul Forțelor Sistemului Național de Apărare (FSNA) pe timp de pace, la instituirea stărilor de asediu, de urgență, de mobilizare sau de război, ținând seama de interesul național și de angajamentele guvernamentale asumate în relația cu structurile NATO și UE. În prezent, cea mai mare parte a operatorilor economici din industria de apărare au o situație economico-financiară dificilă care nu le permite sub actuala reglementare efectuarea de investiții în echipamente și dotări necesare în angajarea în contracte care să le aducă surse financiare necesare revenirii economice prin plata datoriilor către bugetul de stat. Operatorii economici din industria de apărare au nevoie stringentă de investiții în fluxurile de fabricație, dotările tehnologice și cele destinate infrastructurii pentru cercetare-dezvoltare și inovare, precum și în reabilitarea capacităților de producție pentru apărare și eficientizarea consumului de energie al acestora, pentru a putea satisface nevoile de produse și servicii ale acestor institiții și care au ca scop satisfacerea intereselor esențiale de securitate'', argumentează Guvernul.

Statul a mai luat măsuri de sprijinire a industriei de apărare după ce Rusia a anexat Crimeea, decizie considerată ca fiind un factor de deteriorare a climatului regional de securitate.

Victoria lui Trump ar putea obliga România să-și majoreze cu 0,5% din PIB bugetul pentru apărare CITEȘTE ȘI Victoria lui Trump ar putea obliga România să-și majoreze cu 0,5% din PIB bugetul pentru apărare

Măsurile au avut, însă, efecte slabe, companiile de stat din sector continuând să fie minate de pierderi, datorii și eficiență redusă. În plus, tehnologia acestor companii este considerată mult depășită de specialiștii din sector, arăta, anterior, news.ro.

În 2014, Guvernul a șters datorii de 1,1 miliarde lei ale companiilor din industria de apărare, însă cu toate acestea o parte din aceste firme au înregistrat alte datorii similare.

Firmele care au datorii sunt: Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Automecania Moreni, Metrom, Uzina Mecanică București, FP Făgăraș, Uzina Mecanică Sadu, Pirochim Victoria, Tohan SA, Carfil SA, Uzina Mecanică Cugir, UM Mija, Dragomirești SA, Electromecanica Ploiești și Arsenal Reșița.

viewscnt
Afla mai multe despre
industria de aparare
active