Indemnizația lunară a membrilor Consiliului de Administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) va fi majorată de la 1% la 10% din indemnizația președintelui CNAS, în timp ce numărul reprezentanților statului în consiliu va crește de la 4 la 6. Totodată, indemnizația lunară pentru membrii consiliilor de administrație ale caselor de asigurări județene va crește de la 1% la 5% din salariul funcției de director general al casei de asigurări respective.
De ce este important: Guvernul a decis pentru 2021 înghețarea salariilor, sporurilor, indemnizațiilor și primelor în sectorul public, neacordarea primei și a voucherelor de vacanță, precum și compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar numai cu timp liber. Recent, premierul Cîțu, vorbind despre anvelopa salarială în cazul companiilor de stat, care va fi menținută și anul viitor la nivelul anului 2020, a declarat că noua lege a salarizării va duce la ”blocarea creșterii salarizării”.
Mai este important: Premierul Cîțu a anunțat că lucrează la un act normativ pentru limitarea atât a numărului de membri într-un consiliu de administrație (CA) de la o companie de stat, cât și a numărului de astfel de consilii din care o persoană face parte. Guvernul ar urma să limiteze și cuantumul indemnizațiilor acestor membri în CA-uri.
CITEȘTE ȘI Dan Barna, despre sporurile bugetarilor: Anul acesta va fi o lege în Parlament privind salarizarea în sectorul public”Este un proiect de lege la care lucrez, cu limitarea numărului de membri în consilii de administrație, limitarea numărului de consilii de administrație din care poți să faci parte și bineînțeles de indemnizații. Ne uităm la maxim 5 de membri într-un consiliu de administrație”, a declarat anterior premierul Cîțu, întrebat dacă anunțata reformă a sporurilor acordate în sistemul public va include și indemnizațiile membrilor în CA-urile companiilor de stat.
Reprezentanții statului în Consiliul de Administrație, numiți de Guvern și Președinție, sunt persoane care ocupă, de obicei o funcție salarizată în altă instituție, urmând ca indemnizația să fie acordată pentru participarea la ședințele consiliului. Cu alte cuvinte, înalți funcționari în stat își rotunjesc veniturile prin numirea în diverse consilii de administrație ale insituțiilor sau companiilor de stat.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România decide continuarea campaniei de vaccinare cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate, inclusiv AstraZeneca. Tot astăzi, Germania, Franța, Olanda, Portugalia și Italia au oprit vaccinarea AstraZenecaMinisterul Sănătății a pregătit însă o ordonanță de urgență care nu doar că nu micșorează, dar majorează de la 7 la 9 numărul membrilor în Consiliul de Administrație al CNAS. Astfel, este majorat de la 4 la 6 numărul reprezentanților statului, președintele României urmând să nominalizeze 2 membri, față de unul în prezent, iar Guvernul va numi 4 membri, în loc de 3, cât prevede legislația în prezent.
Normele în vigoare prevăd că membrii Consiliului de Administrație al CNAS, cu excepția președintelui și vicepreședinților, beneficiază de o indemnizație lunară de până la 1% din indemnizația președintelui CNAS, în condițiile prezenței efective la ședințele consiliului de administrație.
Ministerul Sănătății arată însă că în 2010 (când au fost reduse veniturile salariale ale bugetarilor cu 25% - n.red.) indemnizația membrilor Consiliului de Administrație al CNAS a fost redusă de la 20% la 1% din indemnizația președintelui Casei. De asemenea, pentru membrii consiliilor de administrație ale caselor județene reducerea fost tot de la 20% la 1% din salariul directorului general al casei respective.
CITEȘTE ȘI Nicușor Dan oprește banii pentru Catedrala Neamului și taie stimulentele pentru familii cu 25 de ani de căsnicie și bicicleteMinisterul mai arată că majorarea indemnizației este acum necesară în vederea ”combaterii nivelului demotivant si discriminant de salarizare”.
”În acest context, este necesară realizarea unei proporționalități între atribuțiile, responsabilitatea și novelul indemnizațiilor pentru membrii consiliilor de administrație, în vederea combaterii nivelului demotivant și discriminant de salarizare, precum și eficientizarea, asumarea și responsabilizarea actului managerial la nivelul consliului de adininistrașie al CNAS prin numirea a doi noi membri, raportat la activitatea sistemului de asigurări sociale de sănătate, ținând cont și de contextul epidemiologic deosebit pe care îl traversăm”, susține inițiatorul.
Astfel, conform proiectului de ordonanță, membrii Consiliului de Administrație al CNAS, cu excepția președintelui și vicepreședinților, vor beneficia de o indemnizație lunară de până la 10% din indemnizația președintelui CNAS, în condițiile prezenței efective la ședințele consiliului de administrație, proporțional cu numărul de ședințe ale consiliului de administrație la care participă efectiv.
De asemenea, membrii consiliilor de administrație ale caselor de asigurări vor beneficia de o indemnizație lunară de până la 5% din salariul funcției de director general al casei de asigurări respective, în condițiile prezenței efective la ședințele consiliului de administrație, proporțional cu numărul de ședințe ale consiliului de administrație la care participă efectiv.