Germania are nevoie disperată de angajați, circa 2 milioane de posturi fiind vacante, potrivit informațiilor furnizate de Camerele de Comerț germane pentru Reuters.
Mai mult de jumătate din companiile germane se luptă să ocupe posturile vacante din cauza lipsei de muncitori calificați, au declarat Camerele de Comerț și Industrie Germane (DIHK), cel mai recent semn al vântului împotriva creșterii care afectează cea mai mare economie a Europei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proporția companiilor care se confruntă cu dificultăți de angajare a fost la cel mai înalt nivel până acum, a constatat DIHK în sondajul său efectuat pe 22.000 de companii, 53% raportând lipsuri, scrie Adevarul.
„Putem presupune că aproximativ 2 milioane de posturi vacante vor rămâne neocupate”, a declarat Achim Dercks, directorul executiv adjunct al DIHK, astfel încât companiile au renunțat la producția de aproape 100 de miliarde de euro.
Reziliența pieței muncii nu înseamnă că companiile se descurcă bine, a adăugat el. Lipsa de personal, prețurile ridicate la energie și trecerea către neutralitatea climatică au fost un „mix periculos” care ar putea determina firmele să mute producția în străinătate.
„Lipsa de muncitori calificați nu este doar o povară pentru afaceri, dar pune în pericol și succesul în sarcini importante pentru viitor, cum ar fi tranziția energetică, digitalizarea și construirea infrastructurii”, a spus el.
Lucrătorii cu competențele relevante deveneau din ce în ce mai puțini, a spus el, inclusiv în sectoarele de producție care sunt sala mașinilor centralei exportatoare germane.
Sondajul a constatat că 67% dintre producătorii de echipamente electrice nu au putut ocupa posturile vacante și 67% dintre companiile de inginerie mecanică. În producția de mașini, 65% dintre companii au raportat lipsă de forță de muncă.
În vara anului trecut, oficiali din Germania anunțat că țara are nevoie de mai mulți muncitori străini și politici mai eficiente pentru integrarea lor pe piața muncii, dacă vrea să își salveze sistemul de securitate social de la colaps în viitor, a avertizat miercuri producătorul de componente auto Continental AG.
„Impactul schimbărilor demografice, al decarbonizării și digitalizării este uriaș. Dezechilibrul de pe piața muncii pune în pericol nu doar standardul de viață din Germania. Sistemele noastre sociale sunt de asemenea în pericol să intre în colaps", a avertizat directorul de relații umane și sustenabilitate de la Continental, Ariane Reinhart