Guvernul francez intenționează să facă economii de 16 miliarde de euro (17 miliarde de dolari) din bugetul pe 2024, a anunțat ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, transmite Reuters.
Economii de 10 miliarde de euro vor veni în urma reducerii subvențiilor masive la combustibili și electricitate, iar restul de la reducerea cu 4,5 miliarde de euro a ajutorului acordat de stat companiilor, precum și de pe urma cheltuielilor mai scăzute cu măsurile de sprijinire a pieței muncii și cu ajutorul de șomaj, a precizat oficialul francez.
Deja Guvernul a scăzut anul acesta cheltuielile cu cinci miliarde de euro și sunt necesare noi reduceri anul viitor, pentru a realiza planul de reducere a deficitului fiscal de la 4,9% din PIB în 2023 la 2,7% din PIB în 2027, scrie Agerpres.
Situația este complicată, a doua economie a zonei euro ar urma să înregistreze anul viitor o creștere mai lentă decât se estima anterior, a anunțat Le Maire. Acesta a adăugat: "Recesiunea din Germania, dificultățile cu care se confruntă China și dobânzile ridicate vor afecta creșterea PIB-ului în 2024. Ne așteptăm la o creștere a economiei cu 1,4% în 2024, față de un nivel previzionat anterior, de 1,6%". Pentru acest an, autoritățile prognozează un avans al PIB-ului de 1%.
Le Maire a apreciat că șocul inflației din 2022 se va diminua și mai mult, majorând cheltuielile gospodăriilor, motorul tradițional de creștere al economiei franceze.
De asemenea, ministrul francez de Finanțe a estimat că rata inflației se va atenua de la 4,9% în 2023 la 2,6% în 2024, aproape de ținta BCE de 2%.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Polonezii de la PESA câștigă licitația României pentru noi trenuri și mizează pe contracte de până la 1 miliard euro. Printre cele mai mari comenzi din istoria companieiChiar dacă Guvernul vrea să reducă cheltuielile, vor exista și unele creșteri, fiind alocate Ministerului de Interne și Armatei încă patru miliarde de euro, iar șapte miliarde de euro vor fi alocați pentru investiții ecologice.
Franța este sub presiune pentru a-și echilibra finanțele, după ce în aprilie agenția de evaluare financiară Fitch a redus ratingul țării la "AA minus" din cauza temerilor privind o potențială paralizie politică și tulburări sociale, în urma adoptării unei controversate reforme a pensiilor.
Agenția rivală S&P a cruțat în iunie Franța de rușinea unei retrogradări a ratingului suveran, dar a avertizat că rămâne prudentă privind perspectivele, ținând cont de finanțele publice aflate sub presiune.