DNA are în lucru 90 de dosare referitoare la pandemie, în cadrul cărotra prejudiciile estimate se ridică la sute de milioane de euro. Procurorul-șef, Crin Bologa, a precizat că procurorii români au fost ”primii din lumea asta” care s-au sesizat pentru a verifica achiziția de vaccinuri.
Crin Bologa a prezentat bilanțul activității DNA pentru anul 2022, explicând că sunt în lucru 90 de dosare care vizează pandemia de COVID-19, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În aceste dosare sunt vizate 122 de persoane, inclusiv demnitari.
”Vizează și demnitari, prejudicii estimate de sute de milioane de euro”, a precizat procurorul-șef al DNA.
Bologa a afirmat că procurorii români sunt ”primii din lumea asta” care s-au sesizat și au demarat verificări cu privire la achiziția de vaccinuri.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunța, în 21 septembrie 2021, că a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei.
Urmărirea penală se face in rem, nicio persoană neavând calitatea de suspect sau inculpat.
Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a prezentat bilanțul activității pentru anul trecut, anunțând ”rezultate remarcabile”, respectiv cel mai mare număr de cauze cu soluții de trimitere în judecată de la înființare.
CITEȘTE ȘI LISTA PNL îi impune lui Nicușor Dan o listă de măsuri, condiție pentru a-l mai susține”Direcția Națională Anticorupție a obținut rezultate remarcabile, înregistrând creșteri la majoritatea indicatorilor statistici, atât sub aspect cantitativ cât și calitativ. De exemplu, în anul 2022, DNA a înregistrat cel mai mare număr de cauze cu soluții de trimitere în judecată (prin rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției) de când a fost înființată. De asemenea, progrese importante au fost înregistrate, printre altele, cu privire la operativitatea soluționării cauzelor, numărul de inculpați trimiși în judecată și a celor condamnați definitiv, triplarea valorii măsurilor asigurătorii dispuse de procurori, precum și scăderea ponderii achitărilor definitive prin raportare la numărul total al inculpaților judecați definitiv și a ponderii inculpaților achitați pe alte temeiuri decât lipsa de pericol social concret și deciziile Curții Constituționale cu efect de dezincriminare”, a transmis șeful DNA, Crin Bologa.
Potrivit datelor transmise de instituție, au fost 404 dosare cu soluții de trimitere în judecată (190 de rechizitorii și 214 acorduri de recunoaștere a vinovăției), fiind cel mai mare număr de la înființarea Direcției Naționale Anticorupție.
În anul 2022, 779 de inculpați au fost trimiși în judecată, dintre care 252 persoane care au ocupat funcții de conducere, control, demnități publice ori alte funcții importante.
CITEȘTE ȘI Fiul lui Victor Pițurcă, reținut. Procurorii cer arestarea. LISTA de acuzații”Au fost trimiși în judecată 11 demnitari dintre care amintim doi miniștri, patru parlamentari, un prefect, un subsecretar de stat, etc. ceea ce arată o concentrare pe dosare complexe, de corupție la nivel înalt, specifice competenței Direcției Naționale Anticorupție”, au mai transmis oficialii DNA.
Aceștia au precizat că s-a înregistrat o scădere a procentului de achitări, la 11%, dacă nu sunt luate în considerare achitările dispuse ca urmare a deciziilor Curții Constituționale cu efect de dezincriminare și a celor determinate de lipsa de pericol social concret.
”În cursul urmăririi penale, procurorii au dispus în anul 2022 (conform datei înscrise în Ordonanța prin care s-a aplicat măsura, în fiecare cauză) - măsuri asigurătorii în sumă de peste 461 milioane de euro (față de circa 131 milioane euro în anul 2021), cuantumul prejudiciului estimat în toate dosarele în lucru la finele anului 2022 fiind de peste 4,2 miliarde de euro (comparativ cu peste 1,6 miliarde de euro în anul 2021)”, au mai transmis oficialii DNA.
Instanțele de judecată au pronunțat 287 hotărâri penale de condamnare față de un număr de 439 inculpați.