Femeile gravide și părinții însoțiți de copii cu vârsta mai mică de 5 ani sunt propuși să aibă prioritate la coada unei casierii sau pentru a accesa un serviciu public sau privat.
Totodată, instituțiile publice și firmele ar putea fi obligate să amenajeze cel puțin 4% din totalul locurilor de parcare, dar nu mai puțin de 2 locuri, ca locuri semnalizate și rezervate femeilor însărcinate și persoanelor care însoțesc copii cu vârsta sub 5 ani.
Aceste măsuri sunt propuse în noua legislatură parlamentară de deputați liberali, care mai vor și creșterea limitei minime și maxime a indemnizației de creștere a copilului.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Cărțile de identitate electronice, solicitate la orice serviciu de evidență a populației. Mapă digitală pentru fiecare persoană. Vechile buletine, folosite încă în UEAstfel, un prim proiect de lege prevede acordarea de prioritate pentru femeile însărcinate și persoanele care însoțesc copii cu vârsta sub 5 ani la ghișeele/casieriile instituțiilor publice.
De asemenea, această categorie de pesoane ar urma să aibă prioritate la casieriile/casele de marcat ale operatorilor economici sau firmele pot stabili astfel de casierii/case de marcat prioritare.
Proiectul prevede și ”obligația instituțiilor publice și a operatorilor economici de a amenaja, în spațiile de parcare de pe lângă clădirile acestora și în spațiile de parcare organizate, cel puțin 4% din totalul locurilor de parcare, dar nu mai puțin de 2 locuri, ca locuri semnalizate și rezervate femeilor însărcinate și persoanelor care însoțesc copii cu vârsta sub 5 ani”.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Taxa de 1% din venituri pentru Fondul Cultural va fi aplicată doar firmelor din clădirile monumente istorice, nu din toată zona protejatăUn al doilea proiect de lege prevede creșterea limitei minime și maxime a indemnizației de creștere a copilului (ICC), respectiv:
- ICC minim se va raporta la salariul minim brut pe țară garantat în plată, cuantumul fiind de 60% din valoarea acestuia.
Legislația actuală raportează ICC minim la indicatorul social de referință (ISR), a cărui valoare este 525 lei, cuantumul actual al ICC minim fiind 2,5 x ISR (525 lei) = 1.312 lei.
ICC minim la salariul minim actual, de 3000 lei, ajunge astfel la 1.800 lei (60% x 3.000 lei), o creștere de aproope 500 lei.
- ICC maxim se va raporta tot la salariul minim brut, cuantumul fiind de 4 ori valoarea acestuia.
ICC maxim la salariul minim actual, de 3.000 lei,ajunge la 12.000 lei (4 x 3.000 lei), o creștere de 3.500 lei a plafonului.
Inițiatorii arată că legislația actuală prevede un cuantum stabilit aleatoriu, fără vreo fundamentare reală, de 8.500 lei, cuantum care nu se actualizează niciodată.