Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT, sau HTT), companie americană ce dezvoltă un sistem de transport ultrarapid bazat pe conceptul hyperloop prezentat de Elon Musk în 2013, a semnat un acord pentru construcția unei linii comerciale cu o lungime de 10 kilometri în orașul chinez Tongren, din provincia Guizhou.
Este primul acord al HTT în China și cel de-al treilea contract comercial semnat până în prezent de compania americană, după acorduri similare încheiate recent în Abu Dhabi și Ucraina.
Pe lângă cele trei înțelegeri comerciale, HTT a semnat până acum acorduri exploratorii în vederea înființării unor sisteme de transport cu viteze de peste 1.200 de kilometri la oră în alte 8 țări, printre care Slovacia, Franța, Cehia și Spania.
Șeful HTT, Dirk Ahlborn (S) și ministrul ucrainean al Transporturilor, Volodymyr Omelyan semnează acordul comercial pentru crearea unui sistem hyperloop în Ucraina. Foto: HTT
Acordul din China prevede crearea unei societăți mixte cu grupul chinez cu capital de stat Tongren Transportation & Tourism, pentru construcția unei linii comerciale de transport cu o lungime de 10 kilometri și activități de cercetare în domeniul tehnologiei hyperloop.
HTT va furniza echipamentele, tehnologia și expertiza necesare dezvoltării sistemului, în timp ce Tongren Transportation & Tourism se va ocupa de construcția liniei și obținerea permiselor necesare.
“Estimăm că Hyperloop va juca un rol important în dezvoltarea Centurii Economice Drumul Mătăsii (denumirea versiunii moderne a Drumului Mătăsii – n.r.), care va lega regiunea de restul lumii”, potrivit lui Dirk Ahlborn, director general și cofondator HTT.
Sistemul Hyperloop
HTT a fost înființată de Jumpstarter Inc. în noiembrie 2013, la câteva luni după ce antreprenorul și inventatorul american Elon Musk și-a prezentat conceptul hyperloop pentru crearea unui sistem de transport ultrarapid, capabil să transporte călătorii din Los Angeles la San Francisco în mai puțin de 30 de minute. Șeful SpaceX și Tesla a oferit celor interesați acces gratuit la proiect, declarând că timpul nu îi permite să se ocupe de dezvoltarea unui prototip.
Sistemul hyperloop este proiectat să transporte persoane și marfă cu ajutorul unui tub de tranzit ultrarapid cu presiune redusă, la viteze ce pot depăși 1.200 kilometri la oră.
Capsulele dezvoltate de HTT au o lungime de 30 de metri fiecare și pot transporta între 28 și 40 de pasageri, la o viteză maximă de 1.223 de km/h, apropiată de cea a sunetului (1.235 km/h). Compania folosește o versiune îmbunătățită de levitație magnetică pasivă pentru a asigura deplasarea capsulelor, sistem care permite, în teorie, depășirea vitezei sunetului.
Vibranium
Compania americană a dezvoltat, în colaborare cu firma slovacă C2i, un material compozit special pentru capsulele hyperloop, pe care l-a denumit Vibranium, după numele metalului superrezistent din cărțile de benzi desenate Marvel.
Materialul “inteligent” combină fibra de carbon și o serie de senzori care transmit date în timp real privind temperatura, stabilitatea și integritatea capsulelor, fiind de 8 ori mai rezistent comparativ cu aliajele din aluminiu și de 10 ori mai puternic decât alternativele realizate din oțel.
Potrivit HTT, Vibranium este și mult mai ușor raportat la aliajele din oțel și aluminiu și asigură o siguranță sporită pentru transportul călătorilor.