FMI spune că taxele ad hoc pe profiturile excesive sunt ''problematice''

FMI spune că taxele ad hoc pe profiturile excesive sunt ''problematice''
scris 12 oct 2022

Fondul Monetar Internațional sprijină planurile guvernelor de a taxa profiturile excesive ale companiilor dar crede că astfel de modificări trebuie comunicate în mod clar și nu se pot aplica profiturilor deja realizate, a declarat pentru Reuters principalul expert fiscal din cadrul FMI, Vitor Gaspar.

Gaspar, directorul Departamentului fiscal din FMI, a spus că taxarea profiturilor excesive ar putea furniza o sursă permanentă de venituri la bugetul unei țări, însă inițiativa pe care o are în vedere în prezent Uniunea Europeană este una "problematică" pentru că violează certitudinea fiscală.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Elon Musk a intrat pe nișa parfumurilor, susținând că a vândut 10.000 de sticle, cu un total de un milion de dolari, în doar câteva ore CITEȘTE ȘI VIDEO Elon Musk a intrat pe nișa parfumurilor, susținând că a vândut 10.000 de sticle, cu un total de un milion de dolari, în doar câteva ore

Fost ministru de Finanțe al Portugaliei, acesta a precizat că în opinia FMI sistemul de taxe ar trebui să fie clar, predictibil și dominat de lege, ceea ce înseamnă că o propunere de a taxa profiturile excesive "care să se aplice profiturilor deja realizate este o inițiativă problematică". În opinia expertului FMI, decizia Comisiei Europene de a avansa o astfel de soluție a fost adecvată la acel moment, având în vedere mărimea considerabilă a profiturilor și nevoia de a proteja categoriile vulnerabile, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, FMI consideră că o taxă ad hoc pe profiturile excesive ar viola principiul certitudinii fiscale. "Este clar că regulile jocului sunt modificate", a spus Vitor Gaspar într-un interviu pentru Reuters.

Țările membre UE discută în prezent dacă firmele petroliere care fac profituri record, în contextul crizei energetice declanșate de invazia rusească din Ucraina, ar trebui să plătească taxe suplimentare pentru a-i ajuta pe consumatori să facă față exploziei inflației.

Grupul petrolier francez TotalEnergies a estimat luna trecută că ar putea plăti taxe suplimentare de peste un miliard de euro dacă UE aprobă planurile Comisiei de a impune taxe pe profiturile excepționale ale companiilor de petrol și gaze.

Într-un nou raport cu privire la politicile bugetare, denumit "Fiscal Monitor", publicat miercuri, FMI susține că o taxă permanentă pe profiturile excepționale rezultate de pe urma extragerii de combustibili fosili ar putea fi avută în vedere, dacă nu există în vigoare un alt mecanism fiscal mai adecvat. Aceasta ar permite unui guvern să majoreze veniturile fără a majora inflația sau a reduce investițiile, și ar evita distorsiunile create de o taxă temporară asupra profiturilor excepționale.

De asemenea, astfel de măsuri ar permite o mai bună partajare a riscului între guvern și sectorul privat, a spus Gaspar. De exemplu, în timpul pandemiei, guvernele au majorat cheltuielile fiscale pentru a-i proteja pe cei vulnerabili, iar la rândul lor firmele au beneficiat de pe urma acestui lucru.

"Sectorul public asigură societatea în perioade dificile dar pentru ca acest model să fie viabil ar trebui să participe și la perioadele bune. O taxă pe profiturile excesive poate fi de ajutor în acest efort", a spus Gaspar. Acesta a recunoscut totuși că FMI are o viziune sistemică detașată cu privire la acest subiect, în timp ce Comisia European gestionează o criză care amenință să arunce Europa în recesiune.

"Nu cunoaștem detaliile. Ceea ce discutăm la acest moment sunt posibilitățile și cum anume vor fi implementate opțiunile de politici", a precizat expertul FMI.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul monetar internațional
taxe