Exporturile în dolari ale Chinei în Rusia au crescut cu 12,5% în perioada ianuarie-februarie 2024, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce importurile au crescut cu 6,7%, arată datele oficiale publicate de Administrația vamală chineză, transmite Reuters.
Conform cifrelor oficiale, schimburile comerciale bilaterale dintre China și Rusia au ajuns la 37 de miliarde de dolari, într-un moment în care Beijingul caută noi domenii de cooperare cu Moscova. Administrația vamală chineză a precizat că a decis să publice datele combinate pentru lunile ianuarie și februarie pentru a diminua perturbările provocate de faptul că în 2024 Anul Nou lunar a fost sărbătorit în luna februarie, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În yuani, exporturile Chinei în Rusia au crescut cu 15,5% iar importurile au crescut cu 9,9% în lunile ianuarie-februarie. Oficiali din Ministerul rus de Finanțe au discutat cu omologii lor chinezi despre posibilitatea de a contracta împrumuturi în yuani, însă deocamdată nu a fost luat o decizie, declara la finele lunii trecute ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov. Acesta a adăugat că Moscova este gata să înceapă să testeze plățile în monede digitale către China sau alte țări din Uniunea Economică Eurasiatică.
Joi, ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a spus și el că țara sa este dispusă să lucreze cu Rusia pentru a găsi noi domenii de cooperare și a consolida prietenia. În 2023, schimburile comerciale bilaterale dintre China și Rusia au atins un nivel record de 240 miliarde de dolari.
În paralel, datele oficiale publicate joi de autoritățile de la Beijing arată că în primele două luni ale acestui an ritmul de creștere a exporturilor și importurilor Chinei a depășit așteptările analiștilor, un semn de revenire a comerțului mondial și o veste bună pentru liderii chinezi, vând în vedere că evoluția slabă a sectorului manufacturier a constituit o frână pentru economia chineză.
Administrația vamală chineză a informat, joi, că în primele două luni exporturile au crescut cu 7,1% în ritm anual, cu mult peste avansul de 1,9% prognozat de analiștii intervievați de Reuters. De asemenea, importurile chineze au crescut cu 3,5%, dublu față de prognoza de creștere de 1,5% a analiștilor. În aceste condiții, balanța comercială a Chinei în primele două luni ale anului a afișat un surplus de 125,16 miliarde de dolari, cu mult peste prognoza de 103,7 miliarde de dolari.
Premierul chinez Li Qiang a anunțat joi o țintă ambițioasă de creștere economică în 2024, de aproximativ 5%, și a promis că va transforma modelul de dezvoltare al țării, care în prezent se bazează preponderent pe exportul de bunuri și supracapacități industriale.
În 2023, economia chineză a înregistrat una dintre cele mai slabe performanțe (creștere de 5,2%) după anii 1990, a doua economie a lumii având dificultăți în a demara după trei ani de închidere legată de Covid. Autoritățile de la Beijing au respins ideea unui amplu plan de relansare, de teamă că asta va pune în dificultate finanțele publice. Analiștii nu se așteaptă la o schimbare în acest an.