EXCLUSIV Mariana Gheorghe: Prețul scăzut al petrolului s-ar putea menține mai mult decât ne-am așteptat. Ce se întâmplă cu prețurile la pompă? Perspectivele pieței vor fi anunțate la Profit Energy.forum

EXCLUSIV Mariana Gheorghe: Prețul scăzut al petrolului s-ar putea menține mai mult decât ne-am așteptat. Ce se întâmplă cu prețurile la pompă? Perspectivele pieței vor fi anunțate la Profit Energy.forum
scris 14 mai 2017

Prețurile carburanților (benzinei și motorinei) ar putea rămâne la niveluri scăzute în acest an, în apropierea celor actuale, în cazul în care cursul de schimb leu/dolar va fi relativ constant, iar estimările OMV Petrom privind evoluția cotațiilor internaționale ale petrolului se dovedesc corecte. Cu toate acestea, CEO-ul OMV Petrom, Mariana Gheorghe, se așteaptă în continuare la o volatilitate ridicată pe piața petrolului, ce ar putea influența implicit și prețurile carburanților.

Detalii privind perspectivele pieței energetice, schimbările legislative pregătite în domeniu și impactul acestora asupra jucătorilor din domeniul energetic dar mai ales asupra consumatorului vor fi anunțate, pe lângă multe alte teme, la Profit Energy.forum, pe 15 mai, la Hotel Intercontinental, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

Potrivit estimărilor din raportul privind rezultatele financiare ale companiei pe primul trimestru al acestui an, petrolul Brent ar urma să înregistreze o valoare de 55 dolari pe baril, ceea ce ar însemna că petrolul Urals, utilizat de companiile autohtone în formulele de calcul al prețurilor benzinei și motorinei (alături de cotațiile internaționale ale celor două produse rafinate) să se situeze în apropierea medie de 52 dolari/baril înregistrate în primele luni ale anului. Și asta pentru că între cele două tipuri de țiței există un diferențial, care însă urmează să scadă ușor comparativ cu anul precedent, estimează OMV Petrom.

“În ultima lună, însă, de la 52-54 dolaribaril, prețul țițeiului s-a dus mai mult către 50 dolaribaril. Evoluția prețului la țiței va fi în continuare determinată foarte mult de continuarea înțelegerii țărilor membre OPEC, de a controla nivelul producției. În funcție de acest acord este posibil ca și noi să ne schimbăm estimarea cu privire la prețul mediu la țiței din acest an – 55 dolari/baril în prezent -, dacă nu se va continua această limitare a producției. Credem că volatilitatea va continua, perspectiva prețurilor joase se menține și s-ar putea menține pe o perioadă mai lungă decât ne-am așteptat.”, a declarat, pentru Profit.ro, CEO-ul OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Urmărește-ne și pe Google News

OMV Petrom și-a dublat profitul net în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, de la 288 milioane lei la 618 milioane lei, în special ca urmare a evoluției cotațiilor internaționale ale țițeiului, care s-au majorat cu 61,7%.

Cotațiile internaționale ale țițeiului Urals, de referință pentru piața autohtonă s-au majorat cu 61,7%, de la o medie de 32,29 dolari pe baril în primul trimestru al anului trecut, la 52,21 dolari pe baril în perioada similară a acestui an. Drept urmare și prețul mediu al țițeiului realizat la nivel de grup a crescut de la 26,69 dolari pe baril în primul trimestru al anului trecut la 45,09 dolari pe baril - media realizată în primele luni ale acestui an.

EXCLUSIV Mariana Gheorghe: Prețul scăzut al petrolului s-ar putea menține mai mult decât ne-am așteptat. Ce se întâmplă cu prețurile la pompă? Perspectivele pieței vor fi anunțate la Profit Energy.forum

Influența evoluției cotațiilor internaționale ale petrolului asupra rezultatelor financiare ale companiei este recunoscută și de Mariana Gheorghe: “Un factor deosebit de important în sens pozitiv a fost prețul țițeiului, a avut o evoluție foarte frumoasă pentru rezultatele financiare ale companiei, de la o medie de 32 dolaribaril în T1 2016 la 52 dolaribaril în T1 2017, peste 60% creștere. Al doilea element de piață a fost creșterea cererii, asta s-a văzut la vânzările de carburanți, a fost o creștere de 4%. Prețul la pompă al carburanților a crescut în T1 2017 comparativ cu perioada similară a anului trecut, dar în ultimele săptămâni, ca urmare a scăderii prețului la țiței, au scăzut și prețurile la pompă“, susține CEO-ul OMV Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
benzina
motorina
carburanți
omv petrom