România va înregistra o creștere economică solidă în 2017, de 4,3%, susținută de relaxarea fiscală și creșterile salariale, se arată în raportul de primăvară al Comisie Europene, care avertizează însă că deficitul bugetar va continua să crească, la 3,5% din PIB, din cauza reducerilor de taxe și a cheltuielilor publice ridicate.
Totodată, proiectul legii salarizării unitare generează riscuri semnificative pentru estimările fiscale, potrivit Executivului UE, scrie News.ro.
Comisia anticipează că România va înregistra în 2017 o creștere economică de 4,3%, cu 0,1 puncte procentuale sub estimarea inclusă în raportul de țară publicat în februarie. Pentru 2018, Comisia a menținut prognoza la un avans al PIB de 3,7%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totodată, Comisia se așteaptă ca deficitul bugetar să atingă în acest an 3,5% din PIB, indicatul fiind cu 0,1 puncte sub cel anticipat anterior, de 3,6%.
În cazul deficitului bugetar structural, Comisia prognozează că acesta va atinge 3,9% în 2017 și 4% în 2018.
Îm pofida creșterii solide a PIB, raportul dintre datorii și PIB va crește de la 38% din PIB în 2015 la 40,9% în 2018.
CITEȘTE ȘI Elveția a restricționat accesul muncitorilor români, autoritățile de la București își exprimă regretul”Proiectul salarizării unitate implică un risc semnificativ pentru estimările fiscale, cu un posibil impact de -2% din PIB în 2018”, se arată în raport.
Măsurile suplimentare de stimulare fiscală planificate în 2017 vor continua să susțină cererea internă, dar creșterea este prognozată să încetinească odată cu disiparea efectelor temporare ale acestora. În consecință, creșterea va continua să fie susținută de consum, stimulată de reducerile de taxe și creșterile de salarii și de pensii. Investițiile vor avea o contribuție modestă la creștere, odată cu implementarea unor proiecte finanțate cu fonduri UE”, se arată în raportul CE.
În privința inflației medii anuale, Comisia anticipează că va reveni în teritoriu pozitiv în acest an, de 1,1%, urmând ca în 2018 să atingă 3%.
”Inflația va reveni treptat în banda de 2,5% +/- 1 punct procentual a Băncii Naționale, ca urmare a cererii interne solide, a majorărilor suplimentare de salarii și a măsurilor fiscale de stimulare suplimentare, potrivit CE.
Principalul risc pentru perspective este posibilitatea adoptării unor noi măauri de stimulare, care ar putea alimenta cererea internă pe termen scurt, în detrimentul sustenabilității finanțelor publice.
Amânarea sau absența unor reforme structurale de susținere a creșterii competitivității ar putea avea un efect de frânare a creșterii exporturilor, înrăutățind din acest motiv balanța externă, notează Comisia.
FMI a îmbunătățit în aprilie estimarea de creștere a economiei României la 4,2%, de la ritmul prognozat anterior de 3,8%, dar avansul este totuși sub cel de 5,2% anticipat de guvern. Pentru 2018, Fondul se așteaptă ca PIB-ul României să crească cu 3,4%.
Guvernul anticipează pentru 2017 un deficit bugetar de 2,99% din PIB.
BERD a îmbunătățit la rândul ei, miercuri, estimarea referitoare la creșterea economiei României în 2017 cu 0,3 puncte procentuale, la 4%. Pentru 2018, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) anticipează un avans de 3,5% pentru economia românească.