Agenția Reuters a obținut o copie a setului de propuneri privind modalitățile de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, care a fost transmis părții americane miercuri, de către oficiali ucraineni și europeni în cadrul discuțiilor de la Londra, arată Hotnews.ro.
Textul documentului a fost publicat integral și fără modificări de către Reuters:

OFICIAL – SENSIBIL
Cadru de Acord Rusia–Ucraina
Încetarea focului:
- Angajament față de o încetare a focului completă și necondiționată în aer, pe uscat și pe mare.
- Ambele părți intră imediat în negocieri privind implementarea tehnică, cu participarea Statelor Unite și a țărilor europene. Acestea se desfășoară în paralel cu pregătirea agendei și a modalităților pentru un acord de pace deplin.
- Monitorizarea încetării focului va fi condusă de SUA și sprijinită de țări terțe.
- Rusia trebuie să returneze necondiționat toți copiii ucraineni expulzați și strămutați ilegal. Se realizează schimbul tuturor prizonierilor de război (pe principiul „toți pentru toți”). Rusia trebuie să elibereze toți prizonierii civili.
Garanții de securitate pentru Ucraina:
- Ucraina primește garanții de securitate solide, inclusiv din partea SUA (un acord de tip Articolul 5), în condițiile în care nu există consens între aliați cu privire la aderarea la NATO.
- Nicio restricție asupra Forțelor de Apărare ale Ucrainei.
- Statele garant vor fi un grup ad-hoc de țări europene și state non-europene dispuse să participe. Nu vor exista restricții privind prezența, armamentul și operațiunile forțelor străine prietene pe teritoriul Ucrainei.
- Ucraina urmărește aderarea la Uniunea Europeană.
Teritoriu:
- Problemele teritoriale vor fi discutate și soluționate după o încetare a focului completă și necondiționată.
- Negocierile teritoriale vor porni de la linia de control.
- Ucraina va recăpăta controlul asupra Centralei Nucleare de la Zaporojie, cu implicarea SUA, precum și asupra Barajului Kahovka.
- Ucraina va beneficia de trecere liberă pe fluviul Nipru și de control asupra Peninsulei Kinburn.
Economie:
- SUA și Ucraina vor pune în aplicare un acord de cooperare economică/privind mineralele.
- Ucraina va fi complet reconstruită și va primi compensații financiare, inclusiv prin activele suverane ale Rusiei, care vor rămâne înghețate până când Rusia va compensa daunele provocate Ucrainei.
- Sancțiunile impuse de SUA Rusiei începând cu 2014 pot fi supuse unei relaxări treptate după atingerea unei păci durabile și pot fi reimpuse în cazul încălcării acordului de pace (mecanism de tip „snapback”).
Cum arată propunerea SUA pentru încheierea războiului din Ucraina
Amintim că o reuniune a oficialilor din SUA, Ucraina și Europa, care ar fi trebuit să discute miercuri despre încetarea războiului, inclusiv despre planul lui Trump, a eșuat miercuri, deoarece secretarul de stat american Marco Rubio și-a anulat brusc călătoria la Londra, iar negocierile au fost retrogradate.

Însă planul avansat de administrația Trump Ucrainei și aliaților a fost obținut de presa americană, care a publicat prevederile sale weekendul trecut. Potrivit surselor diplomatice și comentariilor făcute de Casa Albă, aceasta ar fi „oferta finală” a Washingtonului pentru medierea unei încetări a focului în Ucraina.
Ce obține Rusia conform propunerii lui Trump
- Recunoașterea „de jure” (legală) de către SUA a controlului Rusiei asupra Crimeei.
- Recunoașterea „de facto” (în practică) a ocupării de către Rusia a aproape întregii regiuni Luhansk și a părților ocupate din Donețk, Herson și Zaporojie.
- Promisiunea că Ucraina nu va deveni membră a NATO. Textul menționează că Ucraina ar putea deveni parte a Uniunii Europene.
- Ridicarea sancțiunilor impuse din 2014.
- Cooperarea economică consolidată cu SUA, în special în sectoarele energetic și industrial.
Ce primește Ucraina în conformitate cu propunerea lui Trump
- „O garanție de securitate robustă” care implică un grup ad hoc de țări europene și, eventual, de țări neeuropene cu opinii similare. Documentul este vag în ceea ce privește modul în care ar funcționa această operațiune de menținere a păcii și nu menționează nicio participare a Statelor Unite.
- Returnarea micii părți din regiunea Harkov ocupată de Rusia.
- Posibilitatea traversării neîngrădite a râului Nipru, care trece de-a lungul liniei frontului în unele părți din sudul Ucrainei.
- Compensații și asistență pentru reconstrucție, deși documentul nu precizează de unde vor proveni fondurile.
Alte elemente ale planului
- Centrala nucleară Zaporojie – cea mai mare instalație de acest tip din Europa – va fi considerată teritoriu ucrainean, dar va fi operată de SUA, iar energia electrică va fi furnizată atât Ucrainei, cât și Rusiei.
- Documentul face referire la acordul SUA-Ucraina privind mineralele, despre care Trump a spus că va fi semnat joi.
Diferențe mari între cele două planuri
Planul a fost redactat după ce emisarul lui Trump, Steve Witkoff, s-a întâlnit cu Putin timp de mai mult de patru ore săptămâna trecută.
După ce planul a fost prezentat, Putin s-a oferit să oprească invazia Rusiei de-a lungul liniilor de front actuale ca parte a unui potențial acord, relatează Financial Times
Unele dintre propunerile Washingtonului au fost considerate inacceptabile de țările europene și de Kiev, au declarat mai multe surse pentru Reuters, lăsând părțile implicate divizate, dar încă optimiste că ar putea ajunge la un compromis.

Ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, a declarat marți că europenii au prezentat în detaliu Statelor Unite ceea ce ei consideră a fi aspectele nenegociabile ale unui potențial acord de pace Ucraina-Rusia.
Dincolo de Crimeea, alte puncte de divergență majore rămân, inclusiv presiunea Rusiei pentru ridicarea sancțiunilor UE înainte de finalizarea negocierilor, ceea ce Europa respinge cu fermitate, au declarat diplomații citați de Reuters.
Unele dintre ideile Washingtonului ar putea de asemenea să nemulțumească Moscova. Doi diplomați au declarat că SUA nu insistă asupra cererii Rusiei de a demilitariza Ucraina și nu se opun unei forțe europene ca parte a viitoarelor garanții de securitate pentru Ucraina.