Retragerea de pe piața românească a OTP Bank a fost decizia corectă, dar banca poate reveni în România, în viitor, fie prin achiziția unei bănci mai mari, fie prin servicii transfrontaliere, transmite Sándor Csányi, președinte și CEO al OTP Bank.
În România, Banca Transilvania anunța în luna martie finalizarea cu succes a fuziunii cu OTP Bank România.
Grupul ungar OTP a ieșit de pe piața românească după 20 de ani argumentând că nu a putut să facă achiziții pentru o creștere mai ridicată a cotei de piață.

“Banca noastră a parcurs un drum lung, de 20 de ani, în România, timp în care am înregistrat o creștere organică semnificativă, însă pentru noi a devenit tot mai clar că nu ne putem atinge obiectivul strategic de creștere fără achiziții, iar în viitor vedem puține perspective în acest sens", spunea în vară Sándor Csányi.
OTP România a cumpărat Millennium Bank în 2014 și a încercat să ia și Banca Românească în 2018, dar tranzacția a fost respinsă de BNR, o premieră anunțată de Profit.ro.
OTP a mai fost interesată și de achiziția Garanti BBVA România în 2020, tranzacție care ar fi adus o cotă de piață dorită de 5%, dar care nu s-a mai făcut.
OTP România a încercat apoi să crească organic, cu țintă de cotă de piață de 5% până în 2024, dar s-a oprit la sub 3% din active, respectiv circa 4% din credite.
Prin preluarea de acum a OTP, Banca Transilvania spune că astfel își consolidează poziția de lider și ajunge la 23% cotă de piață atât prin creștere organică, cât și prin integrarea OTP Bank.

Fuziunea are ca rezultat pentru BT, de asemenea, +9% active, +13% portofoliu de credite și prezență mai mare în București și în centrul țării.
BT a achiziționat OTP Bank și celelalte subsidiare OTP Group din România în 2024, pentru 347,5 milioane de euro.