Pe timp de pace, cetățenii români, bărbați și femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, pot solicita Ministerului Apărării Naționale (MApN) participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la 4 luni, în calitate de militar voluntar în termen. La finalizarea programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari vor primi o indemnizație reprezentând 3 câștiguri salariale medii brute.
Acestea sunt doar o parte din prevederile unui proiect de lege redactat de MApN, cu scopul declarat ca ”structura Armatei României la război” să reflecte mai bine ”dreptul și obligația constituțională a cetățenilor de a apăra România, precum și necesitatea ca apărarea să constituie un efort colectiv al întregii națiuni”.
Ministerul mai arată că urmărește dezvoltarea rezervei operaționale a Armatei Române, ”cu accent pe rezerva voluntară și specificul militar în calitate de militar voluntar în termen”.
”Scopul final este realizarea unei forțe letale, dar echilibrate, capabilă să îndeplinească un spectru larg de misiuni și care să echilibreze adecvat raportul dintre componenta activă și cea de rezervă. În acest context, este imperios necesară adoptarea în regim de urgență a măsurilor propuse, întrucât amânarea acestora ar vulnerabiliza modul de acțiune și capacitatea operațională a Armatei României, toate aceste aspecte vizând interesul Ministemlui Apărării Naționale”, afirmă ministerul.
Prin urmare, proiectul prevede că:
(1) Pe timp de pace, cetățenii români, bărbați și femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, pot solicita Ministerului Apărării Naționale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la 4 luni, în calitate de militar voluntar în termen.
(2) Înscrierea în programul prevăzut la alin. (1) se face în baza unui angajament semnat pe propria răspundere de către solicitantul care a fost declarat apt în urma evaluării psihologice efectuate într-uri centru zonal de selecție și orientare și prezintă adeverință medicală, eliberată de medicul de familie, că este ”clinic sănătos și nu este în evidență cu boli cronice”.
(3) Organizarea și desfășurarea programului prevăzut la alin. (1), precum și angajamentul prevăzut la alin. (2) se reglementează prin ordin al ministrului apărării naționale.
(4) Pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen beneficiază gratuit de cazare, drepturi de echipare și de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, și se supun prevederilor legilor și regulamentelor militare.
(5) Cetățenii care au finalizat programul de pregătire militară de bază, prevăzut la alin. (1), primesc o indemnizație reprezentând 3 câștiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata.
(6) Centrele militare îi iau în evidență și îi introduc în rezerva operațională.
(7) Organizarea și desfășurarea pregătirii cetățenilor în condițiile alin. (1) se asigură în limita fondurilor asigurate prin bugetul Ministerului Apărării Naționale.
(6) Numărul maxim de locuri disponibile pentru pregătirea militară în calitate de militar voluntar în termen se aprobă, anual, prin ordin al ministrului apărăril naționale, în funcție de fondurile aprobate cu această destinație prin bugetul Ministerului Apărării Naționale. Perioadele de pregătire militară și locurile de executare a acesteia se anunță prin mijloacele de informare în masă.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Domeniul Știrbey a fost vândut. O apropiată a familiei lui Dan Voiculescu a cumpărat marele domeniu. Lichidator pentru Profit.ro: Probabil se va păstra caracterul de evenimente culturale, concerte, corporate pentru mulținaționale, nunțiDe asemenea, potrivit proiectului: ”Cetățenii români, bărbați și femei, care au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă ori care au avut calitatea de polițist saupolițist de penitenciare, sunt luați în evidență ca rezerviști”.
Totodată, cetățenii români, cu domiciliul în România, care au îndeplinit serviciul militar în forțele armate ale statelor membre NATO sau UE se iau în evidența centrelor militare cu gradul militar dobândit, iar dacă au îndeplinit serviciul militar în armatele altor state în afara celor NATO sau UE, se iau de asemenea în evidența centrelor militare cu primul grad corespunzător corpului de personal din care provin.
Și persoanele care au dobândit, prin adopție sau prin acordare la cerere ori au redobândit cetățenia română, pot îndeplini serviciul militar în condițiile legislației în vigoare.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul prezintă măsurile fiscale - restricții la microîntreprinderi, inclusiv pe consultanță, creșteri TVA la băuturi cu zahăr și HoReCa, impozite mai mari pe case și dividend, plafoane noi la venit din alte surse, limite la extrasalarialeÎn ce privește mobilizarea, proiectul introduce noi prevederi, inclusiv pentru românii cu domiciliul în străinătate:
(1) Cetățenii încorporabili, rezerviștii voluntari și rezerviștii au obligația de a se prezenta la locul, data și ora prevăzute în ordinul de chemare.
(2) Prin excepție de la alin. (1), la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, cetățenii încorporabili și rezerviștii cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidența cărora se află, în vederea clarificării situației militare și, după caz, a înmânării ordinului de chemare.
(3) Prin notificarea persoanelor menționate la alin. (2) se înțelege înștiințarea oficială scrisă, la adresa de domiciliu din România, cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare ale cărei formă și conținut sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului.
(4) Prin excepție de la alin. (1), la instituirea stării de urgență, a stării de asediu ori la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, rezerviștii voluntari plecați temporar înafara țării au obligația de a se prezenta la structurile din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale în care sunt încadrați, în termenul prevăzut în contract.
(5) Cetățenii încorporabili și rezerviștii care nu au domiciliul în țară, au obligația ca, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare totală sau a stării de război sau a decretului Președintelui României privind instituirea stării de asediu sau declararea stării de mobilizare, să contacteze centrul militar din raza unității teritorial-administrative unde au avut ultimul domiciliu.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie aprobat de Guvern, iar apoi adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.
TOATE PREVEDERILE PROIECTULUI AICI