Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă (PIFM) anunță că nu a fost epuizat contingentul de 100.000 de muncitori străini decis de autorități pentru acest an, doat aproximativ jumătate dintre aceștia fiind aduși, în realitate, în România.
Situația este explicată prin "valul de respingeri" pentru dosarele muncitorilor străini care aplică pentru viză în România, generat de procedurile suplimenttare de securizare a granițelor tării.
,,La final de an pot garanta că cele 100.000 de avize care au fost admise prin contingentul aprobat pentru anul 2023 se traduc, de fapt, doar prin 50.000 de muncitori străini nou admiși în țară, în condițiile în care economia noastră națională are în prezent aproximativ 350.000 de locuri de muncă vacante, pentru care încă lipsește forța de muncă. Diferența de 50.000 până la contingentul de 100.000 o reprezintă cetățenii străini deja aflați pe teritoriul țării care au solicitat schimbarea la un alt angajator și cei care încă așteaptă programarea la ambasadă în vederea obținerii vizei de muncă”, spune Elena Panțiru, membru cofondator al patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
,,Am observat o încetinire a ritmului programărilor cu începere din lunile iunie-iulie, drept dovadă contingentul nu a mai fost epuizat. Este vorba despre aplicarea unor măsuri suplimentare de securitate, pe care noi le salutăm și suntem convinși că odată cu începerea unui nou an vor fi găsite și soluțiile prin care importul de personal străin nu va mai fi afectat. Există deschidere din partea autorităților. Apreciem implicarea și voința personalului existent, care cu siguranță ar trebui suplimentat și mult mai bine plătit”, adaugă aceasta.
Contingentul de muncitori străini care vor putea veni la muncă în România în 2024 va crește, cum a anunțat anterior Profit.ro, la 140.000, cu 40% mai mult față de pragul admis pentru acest an, respectiv 100.000.
Cei mai mulți se angajează în retail, horeca, servicii, construcții, transport / logistică sau turism, pe poziții din segmentul entry level, care necesită maximum doi ani de experiență.