Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat ca că liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.
Votul pozitiv a fost posibil deoarece Ungaria s-a abținut, premierul ungar Viktor Orban ieșind din sală - VEZI AICI VIDEO
De asemenea, Consiliul European a decis ca Georgiei să-i fie acordat statutul de candidat la aderarea la UE, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
UE va deschide, de asemenea, negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii.
Deschiderea negocierilor cu Bosnia-Herțegovina era susținută puternic de Austria, care semnalase că s-ar împotrivi unei aderări accelerate a Ucrainei și Republicii Moldova.
„Un semnal clar de speranță pentru popoarele lor și pentru continentul nostru”, a comentat Charles Michel pe rețeaua socială X.
La 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să aprobe începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.
CITEȘTE ȘI FOTO Federația Sanitas anunță deschiderea conflictului de muncăÎnaintea smmitului UE de joi și vineri. Ungaria și Austria anunțaseră că se opun deciziei de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina.
Cu o zi înainte de Consiliul European, din care fac parte sefii de stat și de guvern din UE, președintele Klaus Iohannis declara că nu este „nicio garanție” pentru un răspuns favorabil, insistând însă că lucrurile se pot schimba în urma negocierilor.
CITEȘTE ȘI Sticle cu apă contaminată au fost distribuite în Parlamentul European de la Strasbourg. Eurodeputații, avertizați prin SMS să nu bea. Cazuri de îmbolnăvire. Oficial UE: Bine că m-am limitat la vin!„Avem chestiunea legată de extindere. Problema se va pune pentru Ucraina și Moldova. Din informațiile pe care le avem, nu e toată lumea convinsă că pot începe negocierile de aderare. Eu voi solicita clar să înceapă. Aceste discuții se anunță complicate, sper să reușim să mișcăm lucrurile. Moldova a făcut progrese semnificative și merită să intre în următoarea etapă. (...) Nu există nicio garanție la momentul acesta că rezultatul va fi unul pozitiv. În politică lucrurile se rezolvă prin compromis. În acest moment trebuie să așteptăm rezultatul negocierilor”, a declarat Iohannis.