Pandemia de coronavirus i-a făcut pe mulți muncitori germani din sectorul ospitalității să migreze spre sectorul comerțului cu amănuntul, arată un studiu realizat de German Economic Institute (IW), informează DPA.
Potrivit acestui studiu, numai în 2020 aproximativ 216.000 de angajați din Germania au întors spatele industriei ospitalității. Comparativ, în acel an aproximativ 788.600 de persoane angajate în industria ospitalității plăteau contribuții la asigurările sociale, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aproape 35.000 dintre cei care au plecat din industria ospitalității au găsit un nou loc de muncă în sectorul de retail, unde lanțurile de supermarketuri Aldi și Lidl oferă angajaților de tip entry-level salarii de cel puțin 14 euro pe oră. Alți 27.000 de angajați au făcut trecerea de la industria de catering spre sectoarele de transport și logistică, unde lucrează printre altele ca șoferii pentru firmele care livrează colete. Un număr similar lucrează acum în sectorul de business management, de exemplu ca secretare.
"În niciun alt sector ocupațional nu s-a înregistrat un declin atât de puternic, atât în cifre absolute cât și procentual", susțin autorii studiului Anika Jansen și Paula Risius.
Asociația hotelurilor și restaurantelor din Berlin (DEHOGA) a cerut autorităților să permită o mai mare emigrație țintită în Germania pentru a combate hemoragia de angajați în industria ospitalității. De exemplu, solicitanților proveniți din țările din Balcanii de Vest ar trebui să le fie permis accesul mai rapid pentru a munci în Germania. În general, eliberarea de vize pentru solicitanții din țările non-UE ar trebui să fie realizată mai rapid, a cerut directorul DEHOGA, Thomas Geppert.
"Cred că nu va fi posibil să acoperim deficitul numai din interiorul Germaniei", a spus Thomas Geppert.
La începutul acestei luni și producătorul de componente auto Continental AG a avertizat că Germania are nevoie de mai mulți muncitori străini și politici mai eficiente pentru integrarea lor pe piața muncii, dacă vrea să își salveze sistemul de securitate socială de la colaps în viitor.