Definiția materialului lemnos, schimbată în Codul Silvic pentru a combate tăierile ilegale

Definiția materialului lemnos, schimbată în Codul Silvic pentru a combate tăierile ilegale
scris 5 mai 2020

Senatul a adoptat un proiect de lege prin care este modificată definiția ”materialului lemnos” în Codul Silvic, pentru a preveni practicile actuale prin care volumele mari de lemn se sustrag controlului autorităților. 

Proiectul a fost inițiat de USR și a fost adoptat în plen de 129 de senatori din cei 130 care și-au exprimat votul, urmând a fi transmis acum pentru vot final Camerei Deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: După cum arată inițiatorii, în luna noiembrie 2019, Directia Generala Păduri, din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), a transmis Gărzilor Forestiere o notă prin care, practic, le solicita agețtilor constatatori să nu mai pretindă avize de însoțire a materialelor lemnoase, ci doar avize de insoțire a mărfii în cazul transporturilor de lemn altele decât cele definite ca fiind ’’material lemnos” în Codul Silvic (mai exact ”deșeurile și resturile de lemn”).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Mai este important: Efectul interpretării definiției materialului lemnos din Codul Silvic este că ’’deșeurile și resturile de lemn” pot fi transportate doar cu aviz de însoțire a mărfii, nu și cu aviz de însoțire a materialelor lemnoase, fapt care face ’’scăpate” aceste transporturi de urmărirea trasabilității și, în același timp, a verificării legalității acestor transporturi.

ULTIMA ORĂ Facilitate extinsă - Toți medicii de familie vor primi 2.500 lei pentru lupta cu COVID-19 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Facilitate extinsă - Toți medicii de familie vor primi 2.500 lei pentru lupta cu COVID-19

În prezent, definiția materialelor lemnoase, din Anexa nr. 1 din Codul Silvic, stabilește că este vorba de: ”lemnul rotund sau despicat de lucru si lemnul de foc, cheresteaua, flancurile, traversele, lemnul ecarisat - cu secțiune dreptunghiulară sau pătrată, precum și lemnul cioplit. Aceasta categorie cuprinde și arbori și arbuști ornamentali, pomi de Craciun, răchită și puieți. Materialele lemnoase nu sunt bunuri divizibile”.

Conform proiectului adoptat, prin ”materiale lemnoase” se înțelege: ”lemnul brut rotund sau despicat, chiar cojit sau impregnat și lemnul def oc sub formă de trunchiuri, butuci, crăci, vreascuri sau forme similare; cherestelele tivite și netivite indiferent de lungimea acestora, capetele și flancurile buștenilor indiferent de lungimea acestora; traversele din lemn pentru căi ferate, mangalul, lemnul ecarisat și lemnul cioplit; lemnul sub formă de așchii sau particule, cetina, rumegușul, biomasa, coaja arborilor și resturile de lemn. Această categorie cuprinde și arbori și arbuști ornamentali, pomi de Crăciun, răchită și puieți. Materialele lemnoase nu sunt bunuri divizibile”.

Reacțía lui Orban, după ce Kovesi a câștigat la CEDO procesul împotriva României: Este dovada compromiterii actualei Curți Constituționale. Modul de compunere și funcționare trebuie reanalizat CITEȘTE ȘI Reacțía lui Orban, după ce Kovesi a câștigat la CEDO procesul împotriva României: Este dovada compromiterii actualei Curți Constituționale. Modul de compunere și funcționare trebuie reanalizat

Recent, Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a adoptat un proiect de lege care prevede interzicerea exportului de buștean, cu sau fără coajă, pentru o perioadă de 10 ani în spațiul extracomunitar, începând de anul viitor. Prevederea a fost promovată printr-un proiect inițiat anul trecut, chiar înainte de a intra în închisoare, de fostul lider PSD Liviu Dragnea. Acesta propunea interzicerea totală a exportului de lemne, fie trunchiuri, cherestea sau lemn de foc, începând cu anul 2020 și tot pe o perioadă de 10 ani.

USR și PMP au criticat în general proiectul, subliniind că nu rezolvă problema defrășărilor din păduri, cantitatea de buștean exportată fiind nesemnificativă, totodată.

viewscnt
Afla mai multe despre
export
lemn
material
defintie
verificare
transport
proiect
lege