Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, luni, că este "un lucru evident" că se fac abuzuri de către polițiști în cazul verificărilor cetățenilor cu privire la libera circulație și i-a sfătuit pe cei care se simt nedreptățiți să se adreseze organelor de control sau să conteste în instanță amenzile.
România este o veritabilă campioană mondială la amenzile acordate. Un material Profit.ro despre faptul că poliția a acordat 200.000 de amenzi în valoare de 400 milioane lei, iar acestea exced unele capitole de încasări bugetare a făcut înconjurul lumii, fiind preluat de instituții importante de media la nivel internațional.
Mai mult, Profit.ro a semnalat chiar luni că nici Ministerul Finanțelor Publice, care are în subordine și ANAF, nici Ministerul Afacerilor Interne nu au răspuns la întrebările Profit.ro cu privire la sumele efectiv încasate până în prezent de stat de la cetățenii amendați pentru încălcarea restricțiilor de deplasare impuse prin ordonanțele militare emise în cursul stării de urgență declarate pentru frânarea răspândirii pandemiei COVID-19. Cele două instituții și-au pasat de la una la cealaltă răspunderea cu privire la această informație. În momentul publicării acestui articol, valoarea totală a amenzilor aplicate a depășit 600 milioane lei lei, iar numărul total al celor amendați a ajuns la peste 300.000, potrivit informărilor zilnice ale Grupului de Comunicare Strategică.
"Nu tolerez abuzurile, iar pe videoconferința organizată de către secretarul de stat care se ocupă de ordinea publică, cu toate armele din subordine și toți inspectorii județeni, li s-a atras atenția tuturor că amenzile trebuie să fie într-o formă evaluată direct proporțional cu fapta pe care au constatat-o, să fie folosite ca variante de sancțiune și avertismentele, nu direct amenzile. Așadar am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri", spune acum Vela, într-un interviu acordat RFI.
CITEȘTE ȘI Șoferii și pasagerii Uber vor fi obligați să poarte măștiEl a explicat că fiecare cetățean care se simte nedreptățit poate să sesizeze ministerul sau poate să conteste amenda în instanță și un judecător va evalua dacă s-a greșit sau nu când s-a întocmit procesul verbal, scrie Agerpres.
"Că ele se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulți oameni, sunt foarte mulți tineri care au făcut doar șase luni școala de poliție și acum sunt în teren, că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Cei care au făcut abuzuri sau au greșit vor fi evaluați și profesional și disciplinar", a arătat Vela.
Ministrul a dat exemple de astfel de cazuri și a arătat că în toate acestea s-au demarat cercetări în cadrul structurilor din cadrul cărora făceau parte forțele de ordine implicate.
"Am fost sesizați că s-au făcut abuzuri. Se fac cercetări de către Inspectoratele Județene, fie că au fost amendați de poliție sau de Jandarmerie, Poliție de Frontieră, unde au fost abuzuri, la Polițiile Locale. Am sesizat primăriile de care aparțin polițiile respective. Să dau un exemplu: Timișoara - Poliția Locală a amendat un fotoreporter de la Agerpres sau la Oțelul Roșu, o vânzătoare care era la serviciu, dar a fost imputat în procesul verbal faptul că nu avea adeverință de la serviciu. În tot cazul, la fiecare abuz sesizat am luat atitudine", a afirmat ministrul de Interne.