DECIZIE Profesorii vor primi, ca stimulent de risc în pandemie, un spor de 2.000 lei lunar - în funcție de prezența la clasă

DECIZIE Profesorii vor primi, ca stimulent de risc în pandemie, un spor de 2.000 lei lunar - în funcție de prezența la clasă
scris 13 oct 2020

Cadrele didactice, cât și personalul didactic auxiliar și nedidactic, din învățământul de stat preunversitar și universitar, vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei, respectiv 1.500 de lei lunar, conform unui proiect de lege inițiat de PSD și adoptat astăzi de Parlament, prin votul majorității. Sporul va fi acordat însă proporţional cu timpul în care profesorii îşi desfăşoară fizic activitatea în școli sau universități în prezența elevilor sau studenților.

După cum a relatat anterior Profit.ro, proiectul a fost inițiat de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului și Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cu argumentul că începerea noului an școlar 2020-2021 are loc în plină pandemie și profesorii sunt expuși riscului epidemiologic.

DECIZIE Toți elevii: gratuitate pe transportul local și județean, de orice fel, pe durata întregului an CITEȘTE ȘI DECIZIE Toți elevii: gratuitate pe transportul local și județean, de orice fel, pe durata întregului an

Inițial, proiectul prevedea acordarea stimulentului doar în cazul învățământului de stat, dar senatorii, primii care au votat proiectul, stabilieseră, luna trecută, că măsura se va aplica și în învățământul particular, fără a preciza, în cazul acestui tip de învățământ, din ce surse va fi finanțat sporul.

În forma adoptată de Camera Deputaților, însă, proiectul stabilește obligația acordării sporului doar în învățământul de stat.

Începând cu anul școlar/universitar 2020–2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgență instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unitățile de învățământ preuniversitar înființate în structura instituțiilor de învățământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează: a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic”, prevede proiectul votat.

Acesta stabilește acum doar posibilitatea acordării stimulentului şi cadrelor didactice din învăţământul particular acreditat, stablindu-se că stimulentul de risc poate fi suportat şi din finanţarea asigurată de stat în baza costului standard per elev/preşcolar/antepreşcolar.

Guvern: Angajatorii care nu au înregistrat în Revisal contractele de telemuncă nu vor primi sprijinul de 500 euro pentru angajați CITEȘTE ȘI Guvern: Angajatorii care nu au înregistrat în Revisal contractele de telemuncă nu vor primi sprijinul de 500 euro pentru angajați

Totodată, proiectul stabilește că stimulentul de risc ”se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgență, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute (...) îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezența antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor/ studenţilor”.

Conducătorul unităţii de învățământ va fi responsabil pentru întocmirea listei beneficiarilor stimulentului de risc şi va avea obligaţia comunicării acesteia către inspectoratul școlar.

Suma nu va fi luată în calcul la plata contribuțiilor sociale datorate de angajat, respectiv angajator, mai stabilește inițiativa.

Permisul auto va putea fi obținut la vârste mai mici în cazul anumitor categorii de autovehicule CITEȘTE ȘI Permisul auto va putea fi obținut la vârste mai mici în cazul anumitor categorii de autovehicule

Majoritatea PSD a mai stabilit că legea nu va avea nevoie de norme metodologice de aplicare, care să fie adoptate de Guvern, având în vedere amendamentele detaliate propuse.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de șeful statului, dar este greu de crezut că Guvernul va găsi foarte curând fondurile necesare pentru a aplica o astfel de lege, PNL votând împotriva măsurii în Senat și abținându-se în Camera Deputaților.

 

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
spor
profesori
cadre didactice
coronavirus
covid
proiect
lege
parlament
psd