Decizie finală în Parlament: Grădinița, cu toate cele trei grupe, va deveni obligatorie pentru toți copiii

Decizie finală în Parlament: Grădinița, cu toate cele trei grupe, va deveni obligatorie pentru toți copiii
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 7 mai 2018

Până și grupa mică de la grădiniță va deveni obligatorie pentru toți copiii până în 2030, conform unui proiect de lege adoptat luni de Senat, în calitate de for decizional al Parlamentului. Anterior, Camera Deputaților stabilise că grupa mare va deveni obligatorie până în 2020, iar cea mijlocie - până în 2023.

Proiectul de lege prevedea inițial obligativitatea tuturor grupelor învățământului preșcolar, adică a grădiniței, până în 2020, termen la care legea stabilește și acum că vor deveni obligatorii ultimele două clase de liceu.

Urmărește-ne și pe Google News

Camera Deputaților a stabilit însă, la finele lunii martie, că doar grupa mare de la grădiniță va deveni obligatorie până în 2020, iar grupa mijlocie ar fi urmat să fie obligatorie până cel mai târziu în 2023.

Jeff Bezos recomandă tinerilor angajați să nu mai caute echilibrul între muncă și viața privată CITEȘTE ȘI Jeff Bezos recomandă tinerilor angajați să nu mai caute echilibrul între muncă și viața privată

Senatorii au vrut însă să clarifice situația pentru toate grupele învățământului preșcolar, astfel că au menținut termenele pentru ultimele grupe și au stabilit, prin vot final, că și grupa mică va deveni obligatorie, dar până în anul 2030.

Decizie finală în Parlament: Grădinița, cu toate cele trei grupe, va deveni obligatorie pentru toți copiii

Parlamentul a ținut astfel cont și de poziția Guvernului care a recomandat că obligativitatea grupelor să se introducă treptat, ținând cont de deficitul de spații și de personal și de raportul față de calitatea și facilitățile care trebuie asigurate pentru elevi.

Proiect: La fiecare 3 ani de activitate, un antreprenor primește 1 an de vechime în plus CITEȘTE ȘI Proiect: La fiecare 3 ani de activitate, un antreprenor primește 1 an de vechime în plus

Executivul speră însă că autoritățile locale se vor implica în asigurarea condițiilor pentru generalizarea tuturor formelor de școlarizare, mai ales că pentru cei mai mici adaptarea la educația instituționaliztă poate fi dificlă.

”Generalizarea garantează implicarea autorităților publice locale în asigurarea condițiilor pentru participarae tuturor copiilor vizați de această măsură (spații, personal, dotări etc.), în timp ce obligativitatea pune presiune și asupra părinților în a-și aduce copiii și în a asigura frecvența la programul oferit, ceea ce pentru copiii preșcolari ridică destul de multe probleme (sunt într-o perioadă a dezvoltării lor care necesită o adaptare treptată la regimul instituției, sunt expuși mai des la îmbolnăviri etc.)”, arată Guvernul.

Proiectul de lege menține totodată posibilitatea încetării frecventării învățământului obligatoriu la împlinirea vârstei de 18 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
invatamant
educatie
gradinita
grupa
mica
obligatoriu
2030
lege
parlament