David Walker, fost șef al autorității de verificare a cheltuielilor guvernamantale din SUA, afirmă că datoria federală este de 65.000 miliarde dolari, triplă față de cea raportată oficial de 18.000 miliarde dolari, atunci când sunt incluse și obligațiile neacoperite ale planurilor publice de pensii.
Datoria SUA este de 65.000 miliarde dolari și tinde să crească automat în absența reformelor, a declarat la o masă rotundă ținută la New York, vineri, David Walker, supraveghetor al bugetelor publice în timpul mandatelor prezidențiale ale lui Bill Clinton și George W. Bush. Suma avansată este triplă față de cea oficială, de 18.000 miliarde dolari și rezultă din adăugarea la stocul datoriei federale a obligațiilor neonorate pentru planurile publice de pensii și a diverselor sisteme de asigurări sociale și de sănătate.
"Americanii au pierdut orice legătură cu realitatea atunci când este vorba de cheltuieli", a declarat fostul șef al Government Accountability Office (GAO), potrivit publicației The Hill, preluate de Zero Hedge. Walker face apel atât la democrați, cât și la republicani, să pună deoparte problemele care țin de politicile partizane și să găsească soluții pentru îndreptarea traiectoriei datoriei publice. Un alt punct important este susținerea economiei și dinamicii pieței muncii pe creștere, astfel încât acestea să poată susține încasările la buget.
În timpul mandatului lui Walker, în vârstă de 64 de ani, rapoartele instituției pe care o conducea au avertizat în permanență Administrația Prezidențială a SUA și diversele structuri federale asupra nesustenabilității cheltuielilor guvernamentale și a spiralei ascendente a datoriei publice. Ulterior, la începutul crizei financiare, fostul oficial a fost cooptat de fundația "Peter G. Peterson" pentru care a realizat o campanie de sensibilizare a opiniei publice față de deraierea datoriei federale. În afară de turneul prin țară, campania a mai lansat, în anul 2008, și filmul "Suntem datori cu SUA" (I.O.U.S.A).