Creșteri artificiale de preț la lemnele de foc afectează peste 3 milioane de gospodării. Cu cât vrea Guvernul să înghețe prețurile

Creșteri artificiale de preț la lemnele de foc afectează peste 3 milioane de gospodării. Cu cât vrea Guvernul să înghețe prețurile
scris 29 sep 2022

​În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, iar în contextul crizei energetice și a unor creșteri artificiale de prețuri, Guvernul vrea să plafoneze prețurile lemnelor pentru această iarnă.

Creșteri artificiale de preț la lemne: Se revinde și cu peste 700 de lei/mc

Urmărește-ne și pe Google News
Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE cât timp refuză să se alăture sancțiunilor blocului comunitar contra Rusiei CITEȘTE ȘI Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE cât timp refuză să se alăture sancțiunilor blocului comunitar contra Rusiei

Guvernul pregătește un proiect de ordonanță de urgență pentru plafonarea prețurilor la lemnele de foc, după ce a constatat o serie de creșteri artificiale de preț, dar și pentru a proteja populația în contextul crizei energetice, scrie Hotnews.ro.

  • „În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării și constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională. (..)
  • De asemenea, ținând cont de decalajul înregistrat între veniturile populației față de media înregistrată în UE și având în vedere că acestea se situează sub media înregistrată în UE, nivelul de trai ajustat după prețurile practicate local, este de 72%, față de media UE.
  • Totodată, trebuie avut în vedere că pentru administratorii/ deținătorii de fond forestier, producătorii de lemn de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, produsul este unul secundar, iar costurile de producție constau în fracția aferentă de costuri legate de serviciile silvice din anul de producție și de costurile de recoltare.
  • Acestea nu sunt semnificative și permit acestora să comercializeze lemnul de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc cu prețuri cuprinse între 60 lei/mc și 543 lei/mc. Însă în prezent, în rețelele de bricolaj/ revânzători au fost înregistrate prețuri care depășesc 700 lei/mc”, se arată în nota de fundamentare la proiectul de OUG.

Ce plafonări de preț la lemnele de foc pregătește Guvernul

Adrian Năstase a pierdut la CEDO procesul cu statul român CITEȘTE ȘI Adrian Năstase a pierdut la CEDO procesul cu statul român

Prin proiect de act OUG se propun următoarele:

  • Plafonarea prețurilor finale facturate la maxim 500 lei/mc cu TVA inclus pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguș.
  • Plafonarea prețurilor finale facturate la următoarele produse: brichete din lemn - maxim 1500 lei/tonă cu TVA inclus; pelete din lemn maxim - 2000 lei/tonă cu TVA inclus.

Prevederile se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, și următoarelor entități: unități de învățământ publice și private, furnizori de servicii sociale, unități de interes local, unități administrativ-teritoriale, precum și unităților din subordinea acestora, unitățile de cult.

Măsurile se vor aplica până la data de 31 martie 2023.

Nerespectarea prevederilor va constitui contravenție și se va sancționa cu amenzi între 3.000 de lei și 5.000 de lei.

Ministrul Mediului: Piața liberă poate să ducă prețul lemnului de foc inclusiv la 800 de lei pe metru cub / Prețul va fi plafonat

Piața liberă poate să ducă prețul lemnului inclusiv la 800 de lei pe metru cub și tocmai de aceea este nevoie de intervenție din partea Guvernului, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos.

Acesta a făcut referire la proiectul de act normativ ce are ca scop plafonarea prețului la lemnul de foc precum și interzicerea exportului pentru anumite sortimente.

De precizat că în zone apropiate Guvernului se vorbește despre 500 lei/metrul cub, dar fiind întrebat de HotNews.ro, ministrul a spus că nu s-a luat o hotărâre cu privire la sumă, o decizie urmând a fi luată în ședința de Guvern din această săptămână.

"Orice intervenție în piață este una artificială, pentru că piața liberă creează prețul. Piața liberă poate să ducă prețul inclusiv la 800 de lei pe metru cub. Tocmai de aceea este nevoie de intervenție din partea Guvernului”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, se va alege un preț care este suficient de mare sau de mic și se stabilește un preț echilibrat pentru instituții publice, pentru creșe, școli și pentru cetățeni.

viewscnt
Afla mai multe despre
lemne
pret