Fostul premier Adrian Năstase a pierdut la CEDO procesul intentat României în cazul condamnării sale la 4 ani de închisoare, alături de Dana Năstase, în dosarul Zambaccian, în care a fost acuzat că a primit diverse bunuri din China și contravaloarea unor lucrări de construcție, în valoare de peste 600.000 de euro, în schimbul numirii și menținerii Irinei Jianu în funcția de directoare a Inspectoratului de Stat în Construcții.
Fostul premier și soția sa, Dana Năstase, au reclamat CEDO că le-au fost încălcate mai multe drepturi în judecarea dosarului la instan'a suprem[, printre care dreptul la un proces corect, scrie Hotnews.ro
În decizia pronunțată, Curtea Europeană a Drepturilor Omului le-a respins în unanimitate cererile drept inadmisibile, decizia fiind definitivă.
Cauza vizează procedura penală împotriva lui Adrian Năstase și a soției sale, acuzați că în perioada 2002-2004 au adus ilegal în România bunuri dobândite în nume propriu, prin intermediul unor societăți administrate de persoane care au deținut funcții oficiale în guvernul condus de Năstase la acel moment, arată CEDO.
Concluziile Curții:
- „Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost constituit în conformitate cu standardele interne a căror aplicare nu a avut consecințe incompatibile cu obiectul și scopul dreptului la „o instanță constituită legal” în sensul Convenției.
- Îndoielile reclamanților cu privire la imparțialitatea completului de judecată al instanței în recurs nu sunt justificate.
- Cerințele unui proces echitabil nu au impus o nouă audiere a tuturor martorilor care nu au fost audiați de către completul de judecată care a judecat recursul, astfel încât principiul iminenței nu a fost subminat.
- Nu a existat nicio aparență de încălcare a articolului 6 (dreptul la un proces echitabil) din Convenție în ceea ce privește presupusa utilizare a capcanelor poliției.
- Statul nu și-a încălcat obligațiile care îi revin în temeiul articolului 34 (dreptul la o cerere individuală) sau 38 (examinarea contradictorie a cauzei) din Convenție".
Dosarul Zambaccian
Fostul premier a fost acuzat de DNA că a primit diverse obiecte din China, dar și materiale de construcții de la fostul consul Ioan Păun, dar si de la Irina Jianu, fosta șefă a Inspectoratului de Stat în Construcții, pentru a-i menține în funcție, valoarea bunurilor depășind 600.000 de euro.
Bunurile ar fi fost introduse în țară prin utilizarea unor documente vamale false, furnizate de Dana Năstase. Conform declarațiilor vamale de import, containerele livrate familiei Năstase conțineau termopane, pămătufuri pentru șters mașina, sacoșe din rafie, dar și statuete din bronz, pitici de grădină sau instalații sanitare.
Dosarul a ajuns în instanță în 2006, iar decizia definitivă a fost dată de instanța supremă în ianuarie 2014, adică după aproape 8 ani în care Năstase și soia sa sunt nevinovați.
„Sunt nevinovat. La fel și soția mea, târâtă în acest proces. Cum s-ar putea încheia acest dosar cu o achitare? Sentința trebuie să justifice munca DNA din ultimii nouă ani”, susținea atunci Adrian Năstase.
El a primit o condamnare de 4 ani de închisoare, iar soția sa - 3 ani de închisoare cu suspendare.