Fotografierea și/sau înregistrarea video sau audio a unei persoane aflate într-o toaletă publică, într-un vestiar sau într-o cabină de probă vor fi sancționate cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă, potrivit unui proiect de lege aprobat de Senat și anunțat anterior de Profit.ro.
Inițiatorii subliniază că, în prezent, Codul penal incrimineazã în art.226 alin.(1) atingerea adusă vieții private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini ale unei persoane aflate într-o locuință sau într-un spatiu depinzând, prin proiectul de construcție ori amenajare propriu-zisă, de aceasta (dependință, subsol, cameră de serviciu, debara, WC etc.).
Dacă violarea vieții private a unei persoane se produce într-un astfel de spațiu, statul intervine și sancționează persoana vinovată cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
CITEȘTE ȘI Sesizarea comportamentului agresiv al șoferilor prin înregistrări video, extinsă și la alte încălcări ale Codului rutierÎnițiatorii arată însă că sunt situații când persoanele folosesc spații private prin natura și destinația lor, cum sunt vestiarele din sălile de sport, toaletele publice din instituții, mall-uri, săli de spectacole, spitale ori cabinele de probă din magazinele care comercializează articole de îmbrācăminte. Astfel de spații sunt menite a fi folosite exclusiv într- un mod privat, în afara privirilor sau accesului altor persoane, deși se află in locuri deschise publicului larg, subliniază autorii proiectului.
”Rezultă astfel, două tipuri de tratament juridic de sancționare a violärii vieții private a unei persoane: o sancționare penală potrivit art.226 alin. (1) Cod penal și doar o posibilitate pentru victima unei astfel de violãri, de a obține printr-o acțiune civilă, o satisfacție morală și după caz, materială din partea celui care a atentat la viața sa privată. În această din urmă ipotezã, statul nu își mai asumã o obligație de a face, decurgând din art.26 alin.(1) din Constituție, ci se poziționeazã pasiv, ca un observator indiferent la violarea unui drept fundamental al cetățenilor.
Existența a două tipuri de ocrotire juridicã a aceluiași drept cu proceduri și finalităț diferite, contravine insă spiritului legiuitorului constituant și înfrânge principiul constituțional al egalității cetățenilor în fața legii și a autorităților publice consacrat în art.16 alin.(1) din Legea fundamentală”, afirmă autorii, care amintesc și că, în mai multe cazuri, CEDO a reiterat că termenul ”viață privată" nu trebuie interpretat restrictiv și a statuat că există o zoă de interacțiune a unei persoane, cu alte persoane, chiar și în context public, care poate intra în sfera vieții private.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Tipărirea și înmânarea bonului fiscal la plata cu cardul - obligatorii doar la solicitarea clientuluiPrin urmare, proiectul de lege vizeazã modificarea alineatului (1) al articolului 226 din Codul penal, în sensul extinderii ocrotiri vieții private prin mijloace penale, indiferent de spațiul privat (locuință, inclusiv dependințele acesteia) sau spațiul public (spații cu destinație privată aflate în incinta unor instituții publice, arene sportive, centre comerciale, unități de învățământ ori medicale etc.) în care s-ar desfășura aceasta.